Hangisi daha iyi: Türk Altay, Alman Leopard 2?

Türkiye'nin milli tankı Altay'ın tek rakibinin Alman Leopard tankı olduğu söyleniyor.

Hangisi daha iyi: Türk Altay, Alman Leopard 2?

Türkiye'nin milli savunma araçlarına vermeye başladığı önemin ilk mihenk taşlarından olan Altay, yurtdışı yolculuğuna çıkmaya hazırlanıyor. Otokar tarafından henüz seri üretimine geçilmemesine rağmen Umman'da yapılan uluslararası bir ihalede büyük başarı göstererek son iki arasına giren modelin rakibi ise Alman Leopard 2. 

Yılda 750 adet üretilmesi planlanan Altay, testlerde gösterdiği başarısıyla dünya savunma otoritelerinin de dikkatini çekmeye devam ediyor. Ayrıca uzmanların verdiği bilgiye göre Altay tankı, Alman rakibi Leopard'dan çok da farklı değil. Altay tankının maliyet olarak Alman rakibine göre daha avantajlı olduğunun altı çiziliyor.

1418561062_img20141214143540.jpg

Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın yüklenici firma seçtiği Otokar, 2015'te Altay'ı piyasaya sürmeyi planlıyor. Umman Silahlı Kuvvetleri'nin uluslararası açtığı ihaleyle, 77 adet ana muharebe tankı, 9 adet istihkam tankı, 8 adet de kurtarıcı araç alınacak. Ancak ihale sadece araç alımıyla sınırlı değil. Aynı zamanda, uzun vadeli bir anlaşma ile lojistik ve eğitim desteği de ihaleyi kazanan şirket tarafından verilecek. 2015'te tekliflerin değerlendirileceği ihale için son kararın 2015 sonu veya 2016 başında verilmesi bekleniyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde de yer alan Alman Leopard tankları halihazırda Körfez Bölgesi'ndeki birçok ordunun en çok tercih ettiği zırhlı araç olarak dikkat çekiyor. Dilerseniz tankların ana özelliklerine bir göz atalım.

ALTAY OTOKAR

Üretici firma: Otokar

Mürettebat: Dört Ana silah: 120 mm 55 kalibre yivsiz

Motor gücü: 1.500 beygir

Maliyet (tahmini): 5.4 milyon $

Azami hız: 70 km

Ek olarak envanterde bulunan mühimmatı kullanabilmesi için de özelleştirilmiş bir model. 

LEOPARD 2

Üretici firma: Krauss& Maffei Wegmann

Mürettebat: Dört

Ana silah: 120 mm yivsiz

Motor gücü: 1.500 beygir

Maliyet: 5.7 milyon $ (2007)

Azami hız: 72 km

DİPNOT: Altay ismini nereden aldığını merak ediyorsanız söyleyelim: Kurtuluş savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır.