Hip Hop tarihi Google anasayfasında Doodle oldu

Hip Hop tarihi ve 44. Yıldönümü Google anasayfasında Doodle oldu. Hip Hop nedir ve nasıl başladı?

Hip Hop tarihi Google anasayfasında Doodle oldu

Anasayfasında özel günlerde Doodle yayınlayan Google, Hip Hop’un 44. Yıldönümünü kutlamak amacı ile etkileyici bir Doodle yayınladı. Google, anasayfasına giren kullanıcılarına tam bir Hip Hop havası yaşattı. Peki Hip Hop nedir ve nasıl ortaya çıkmıştır?

HİPHOP TARİHİ

Hiphop' ın ortaya çıkmasında ve doğmasında funk, soul ve jazz' in etkisi oldukça büyük. Özellikle o dönemlerde James Brown, Sly Stone, Parliament Funkadelic, Isaac Hayes ve Last Poets' in yaptıkları sonradan Hiphop' ı çok etkiledi. Bu soundlara başka türlerin yani; Reggae, Latin, Rock ve Elektro’ nun karışmasıyla, bir getto kültürü olan Hiphop doğdu.

Hiphop tarihi’ nin en büyük öncüsü olan Kool Herc Dj kültürünü New York' a ilk getiren kişidir. Herc, kurduğu Sound System ile ilk kez başka şarkıların break beatlerini kullanmaya başladı.

Dönemde 1970’ li yılların moda müziği olan diskonun getirmiş olduğu bir bıkkınlık vardı. Zamanın büyük öncülerinden olan Afrika Bambaata ve Grand Master Flash olarak çaldıkları müziklerde ritmi durdurmadan geçiş tekniğini yarattılar.

Piyasaya çıkan ilk hit 1979 yılında "Sugar Hill Gang' ten Rapper's Delight" ‘dır. Sonra 1981 senesinde Grand Master Flash' den ilk baba hit 'The Message' ‘ı piyasaya çıktı. Parçanın sözlerindeki anlam getto yaşamına başkaldırıydı. Bu parçanın çıkmasından önce Afrika Bambaata' nın kurduğu Zulu Nation yavaş yavaş sesini duyurmaya başlayarak Bronx’ dan çıkıp tüm New York’ a yayılmaya başladı.

1502428562_google-doodle-celebrates-hip-hop-by-letting-you-dj.jpg

B-Boy' lar ise New York’taki metroların vagonlarına graffitiler yapmaya başladılar. Hatta o dönemin en meşhur graffiticilerinden olan Rammelzee, Futura 2000, Fab 5 Freddy bile müzik yapıyorlardı.

1983 senesinde gösterime giren Wild Style adlı ilk kült hiphop filmi, Graffiti ve Break Dance' ı tüm dünyaya tanıttı. Bu filmden sonra gençler arasında Break Dance bir salgın gibi yayılmaya başladı ki tüm insanlar break dance sayesinde rap dinlemeye başladı.

Rap müziği 1986’ lı yıllarda Yan Run Dmc' nin çıkmasına kadar, müzik piyasasında fazla önemsenmiyordu. Grubun ilk mega hiti, 'Raising Hell' albümünden 'Walk This Way' di.

Dönemin en hit albümleri şunlardır:

Whodini - Whodini 1983,

Run Dmc - Run Dmc 1984,

LL Cool J - Radio 1985,

Schooly D - Saturday Night 1986,

Eric B & Rakim - Paid in Full 1986

BDP - Criminal Minded 1987

Public Enemy - Yol Bumrush The Snow 1987,

Jungle Brothers - Straight Out the Jungle 1987.

De La Soul' türün dışında farklı sample’ lar kullanarak rap’ i özgünleştirdi. 1988 senesinde Three Feet High & Rising albümünden sonra sitilde değişmeler başladı ve Public Enemy' nin 'It Takes A Nation of Millions To Hold Us Back' çıktı.

Bu albümle tüm piyasa sarsıldı. Şimdiye kadar rap tarihi bu kadar sert bir albüm görmemişti. Böylece Hiphop' ta Black Power diye adlandırılan zenci hareketi dönemi başladı.

Public Enemy çıkarmış olduğu bu albümle Rap' in sadece parti müziği olmadığını, aynı zamanda bir felsefe ve sosyal bir hareket olduğunu gösterdi. Bundan sonra hayran kitlesi kendine göre müziği kanalize etti ve politikaya girdi.

Public Enemy 1989 yılında Fear Of A Black Planet adlı albümünü piyasaya sürdü. Albümdeki siyasi içerik ve görüşler yüzünden çok tepki aldılar. Aynı tarz da müzik yapan X-Clan, Boogie Down Production, Poor Righeous Teachers, Paris ve Brand Nubian gibi gruplar piyasa girmeye başladılar. Ancak bu isimlerde çoğu plak şirketleri tarafından baskı altına alındı ve kontratları iptal edildi.

1990' lı yıllara gelindiğinde ise Gangstarr, A Tribe Called Quest ve De La Soul yeni rap müziğinin öncü grupları oldular. Sözler daha yumuşak ve herkese hitap edebilecek nitelikteydi. Böylece hiphop’ ı daha büyük kitlelere ulaştırdılar. Artık her türden müzik dinleyen insanlar bile hiphop’ ı alamaya başladı.

Dönemin önemli albümleri şöyle sıralanabilir:

Ultra Magnetic Mc's - Critical Beatdown 1989,

JVC Force - Doin Damage 1989,

Gangstarr - No More Mr Nice Guy 1989,

3rd Bass - Cactus Album 1989,

A Tribe Called Quest - Paths Of Rhythm 1990.

Bu tarihten sonra rap’ de kendi içinde türlere ayrılmaya başladı. Örneğin; Oldskool, Newskool, Miami Bass, Nextskool, Gangsta Rap gibi... Öteki türler de rap ten gittikçe etkilenmeye başladılar.