Instagram E-ticarete Atılan Kadın Girişimci Sayısını 4 Kat Artırdı

E-ticarette Instagram etkisi

Instagram E-ticarete Atılan Kadın Girişimci Sayısını 4 Kat Artırdı

Türkiye’nin en büyük e-ticaret altyapı sağlaycısı IdeaSoft, kadın girişimcilerin ağırlığının son 5 yıl içinde ne kadar büyüme gösterdiğini, yaptığı bir araştırmayla ortaya çıkardı. Yapılan analize göre e-ticarete atılan kadın girişimci sayısı son 5 yılda tam 4 kat artış göstermiş durumda. KOSGEB gibi kurumların faaliyetlerinin ve devlet desteğinin etkisinin yanı sıra, Instagram başta olmak üzere sosyal medyanın sunduğu olanakların kadın girişimci sayısının büyümesinde önemli rol sahibi olduğu dile getiriliyor.

IdeaSoft Genel Müdürü Seyhun Özkara, kadınların e-ticarete olan katılımının kısa süre içinde katbekat artmasının en büyük katalizörlerinden birinin Instagram olduğunun altını çiziyor. 2013’ten sonra Instagram’ın e-ticaret sektörü için önemli bir araç haline geldiğini, kadın girişimcilerin evlerinde ya da atölyelerinde ürettikleri özel ürünleri paylaşarak e-ticarete ilk adımı attığını söyleyen Özkara, ortaya çıkan bu satış ekosisteminin 2015’e gelindiğinde göz ardı edilemez şekilde büyüdüğünü dile getirdi.

1429173176_ideasoftgmseyhunozkara.jpg

E-ticarette Instagram Etkisi

IdeaSoft’un yaptığı analize göre Instagram üzerinden en çok bebek ve çocuk ürünleri, kadın giyim, kozmetik ve organik ürünlerin satışı yapılıyor. İstanbul ve İzmir kadın girişimcilerin e-ticarete en yoğun şekilde atıldığı ilk iki il olarak öne çıkarken, üçüncü sırada ise Balıkesir’in yer alması dikkat çekiyor. Bu üç ilin ardından ise sırasıyla Adana, Ankara, Bursa, Antalya, Kocaeli, Muğla, Kütahya geliyor.

Kadın girişimcilerin Instagram ile başlayan e-ticaret hikayesi talep ve beğeni arttıkça profesyonel e-ticaret altyapısına geçiş ile devam ediyor.  Ürettikleri ve kişiye özel yaptıkları ürünleri Instagram üzerinde paylaşarak bir kitle oluşturan kadın girişimciler belli bir süre sonra ticaret hacminin büyümesiyle sipariş takibinde zorlanıyorlar. Günde ortalama 5 sipariş almaya başlayan girişimciler ödeme süreçlerini takip etmek, siparişleri daha rahat takip etmek ve büyüyebilmek için e-ticaret sitesi kurmaya yöneliyorlar. E-ticaret altyapısı sayesinde tüm süreçleri tek noktadan takip edebiliyorlar.

IdeaSoft Genel Müdürü Seyhun Özkara konu hakkında, “Instagram e-ticarete ilk adımı atmak isteyen kadınlar için bir numaralı satış ve pazarlama kanalı konumunda. Instagram üzerinden başlayıp daha sonra  profesyonel e-ticaret altyapısı ihtiyacı duyan kadın girişimcilere en uygun çözümleri sunuyoruz. Instagram’daki işlerini büyütmek isteyen kadın girişimcilerin 4’te 3’ü IdeaSoft’un e-ticaret altyapısını tercih ediyor.” diyor.