Intel Kilitli İşlemcilerinde Overclock Dönemini Bitiriyor

Intel'in çarpan kilitli işlemcilerinde overclock desteği bitiyor

Intel Kilitli İşlemcilerinde Overclock Dönemini Bitiriyor

Intel, yayınladığı bir mikrokod güncellemesi ile çarpan kilidine sahip olan işlemcilerinin overclock yapılabilmesini tamamen engelledi.

1455107680_inteloverclock.jpg

 İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR >> 

Çarpan kilidi kapalı işlemciler, çarpan kilidi açık işlemcilere göre uygun fiyatlı olduğu için çok sayıda kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Çarpan kilidi ise özellikle işlemcilerde overclock yani hız aşırtma yapanların çok önemsediği bir detay. Bu kilide sahip olan işlemciler de hız aşırtma yapabilmek için 3. parti uygulamalar gerekmekte. 

Çarpan kilidini 3. parti yollarla açmak veya bypass yapıp overclock yapmak ise hem kullanıcıların keyif aldığı bir hareket hem de işlemcileri olduğundan daha yüksek frekanslara taşımayı sağlıyor. Bir diğer yandan ise bu işlemciler garanti dışı kalıyor. 

Intel'in 6. nesil Skylake Core i5 ve i7 işlemcileri için hazırlayadığı güncelleme ile çarpan kilidi kapalı olan işlemcilerin overclock işlemine sokulması imkansız hale getirilecek. Bu güncelleme ile anakart üreticileri BCLK (base clock) kısıtlamalarını daha kapsamlı hale getirecek ve kodunun sonunda K olmayan işlemciler hız aşırtma işleminin dışında kalacak.