İnternet ve bilgisayarın mucidi hayatını kaybetti

İnternet ve bilgisayarın mucitlerinden olan Robert Taylor hayatını kaybetti. Peki, Robert Taylor yaşamı süreci nelere imza atmıştı?

İnternet ve bilgisayarın mucidi hayatını kaybetti

İnternetin ve modern bilgisayarın  oluşturulmasında etkili olan bir bilgisayar bilimcisi Robert Taylor 85 yaşında hayata gözlerini yumdu. Geçtiğimiz Perşembe günü Parkinson hastalığı geçiren Taylor, hastalığa direnç gösteremedi ve 16 Nisan Pazar günü yaşamını yitirdi.

İnterneti kurmada birçok kişi rol oynamıştı. Ancak Taylor kadar katkıda bulunan çok az insan vardı. 1966'da Pentagon'da Advanced Research Projects Agency araştırmacısı olarak işe başlayan Taylor; bilgisayar sistemleri aracılığıyla araştırmacılarla iletişim kurmak için üç ayrı terminal kullanması gerektiğinde bu sistemin saçma olduğunun farkına vardı.

Onun çözümü ise Arpanet'ti. Yani her bir projeyi birbiri ile bağlantılı olarak tek bir bilgisayar ağıydı. Arpanet adını verdiği sistem şu anda internet olarak bildiğimiz şeye dönüşüyordu. Taylor, şebekenin bir gün halk için verimli ve gerekli bir hizmet haline geleceğini doğru bir şekilde öngördü.

Hatta bu fikirlerden sonra 1968'de yayınlanan bir makalede, "Birkaç yıl içinde erkekler yüz yüze olmaktan çok daha etkili bir şekilde makine ile iletişim kurabilecekler." ifadeleri yer almıştı.

1492412072_robert-taylo.jpeg

1970'de Taylor, Xerox'un ünlü Palo Alto Araştırma Merkezi'ne taşınarak kişisel bilgisayarların öncüsü kabul edilen Alto'nun tasarım ve yaratımını üstlendi. The Alto, bir grafik kullanıcı arabirimine dayanan bir işletim sistemini çalıştırmak üzere tasarlanan ilk bilgisayardı.

Taylor'ın ekibi ayrıca Ethernet ağ teknolojisi ve Microsoft Word'ün temelini oluşturacak olan Bravo adlı bir kelime işlemci programını geliştirdi.

Taylor, ayrıca bilgisayardaki farenin oluşturulmasında önemli bir rol oynamıştır. 1961'de NASA için bir proje yöneticisi olarak görev yaparken Taylor, Stanford Research Institute'da bilgisayar bilimcisi Douglas Engelbart tarafından insanlar ve bilgisayarlar arasındaki etkileşimi araştıran bir araştırma yaptı.

Taylor, hem Macintosh hem de Microsoft Windows tabanlı bilgisayarların önemli bir parçası haline gelen bilgisayar faresinin yaratılmasına yol açan araştırmaya daha fazla fon yönlendirdi.

Taylor, 1980'lerde Palo Alto'da Dijital Ekipman Sistemleri Araştırma Laboratuarı kurdu ve işletti. Google'ın kurulmasından iki yıl önce AltaVista arama motorunu geliştirmişti.