İnternetteki hizmetleri özel bilgi ve mahremiyetimizle ödüyoruz!

Ücretsiz sandığımız hizmetlere özel bilgi ve mahremiyetimizle bedel ödüyoruz.

İnternetteki hizmetleri özel bilgi ve mahremiyetimizle ödüyoruz!

Ceylan Intercontinental Hotel’de konferans veren F-Secure’un Finlandiyalı baş araştırmacısı Mikko Hypponen, hayatını siber suç, suçlu ve saldırıları bulmaya harcadığını ve dönüp mukayese yaptığında bugün her zamankinden daha çok zararlı yazılım ve saldırıyla karşı karşıya kalındığını belirtti.

Hypponen yaptığı açıklamada, "Bundan 15 yıl önce, zararlı yazılımların kaynağını araştırdığımızda genellikle 14-15 yaşında bir çocuğa ulaşırdık. Bu çocuklar ne para ne bir şeyi protesto ne de güç peşindeydi. Hiçbir kazançları yoktu, zararlı yazılımları üretiyorlardı, çünkü yapabiliyorlardı. Zararlı yazılımların bugün bundan büyük paralar kazanan çeteler ya da ses getiren eylemlere imza atan aktivist gruplar tarafından üretildiğini belirten Hypponen, “Bence en büyük değişiklik de bugün işe devletlerin girmiş olması. Devletler zararlı yazılımları hem kendi vatandaşlarına, hem de yabancılara karşı kullanıyor" dedi.

1418156614_google-internet-006.jpg

Rusya tarafından üretildiği düşünülen "Cosmicduke" adlı yazılımın sadece Ukrayna’ya karşı kullanıldığının tespit edildiğini ve Ukrayna’da seçilmiş kişilere e-posta yoluyla ulaştırılan yazılımın, bilgisayarları ele geçirdiğini anlatan Hypponen, yazılımın ortaya çıkmasının da Ukrayna ile Rusya arasındaki krizle eş zamanlı olmasının ilgi çekici olduğunu söyledi.

Bireysel kullanıcıların internette sunulan arama, email, sosyal ağ gibi ücretsiz hizmetlere kuşkuyla yaklaşması gerektiğini vurgulayan Hypponen, “Para vererek kullanmadığımız bu hizmetlerin bedelini mahremiyetimizle, özel bilgilerimizle ödüyoruz. Aslında internette bedava hizmet diye bir şey yok” dedi.

Ayrıca Hypponen, "Google dünyanın en büyük 4. sunucu üreticisi. Bu da biraz garip çünkü bir dükkana gidip bunlardan bir tane satın alamazsınız. Google sunucu satmıyor. Veri merkezleri için o kadar çok sunucuya ihtiyacı var ki 4. en büyük sunucu üreticisi oluyor. Eğer Google gerçekten sunucular için bu kadar çok para harcıyorsa ama hizmetleri ücretsizse, böyle bir şirketin iflas edeceğini düşünürsünüz. Ama Google iflas etmiyor." diye konuştu