iOS cihazlardaki ''1 Ocak 1970'' sorunu Unix Time kaynaklı olabilir

iOS cihazlarda baş gösteren 1 Ocak 1970 sorununun kaynağı bulundu. Apple'ın iOS 9.3 güncellemesiyle soruna çözüm getirmesi bekleniyor.

iOS cihazlardaki ''1 Ocak 1970'' sorunu Unix Time kaynaklı olabilir

Bir süredir “Hata 53” sorunuyla uğraşan Apple bu defa büyük çaplı bir sorunla karşı karşıya. Bir bilgisayar programcısı tarafından fark edilen sorunda, 64 bit işlemcilere sahip (iPhone 5s ve sonrası) iOS işletim sistemli cihazlarda tarih 1/1/1970’e ayarlayıp yeniden başlatıldığında cihaz kullanılmaz hale geliyor. Birkaç gündür fark edilen sorunu iOS tabanlı cihazında deneyen bir çok kullanıcı şimdiden mağdur olmuş durumda.

Apple cephesinden henüz konuya ilişkin resmi bir açıklama gelmezken, fark kaynaklara göre sorun Unix Time sisteminden kaynaklanıyor. Time, Unix işletim sisteminde herhangi bir komutun sistem üzerindeki çalışma süresini ölçümlemek için kullanılır. 1/1/1970 teknoloji dünyası için önemli bir rol üstlenmektedir; zira Unix Time 1/1/1970 gece 00.00’dan itibaren geçen zamanı saniyeler cinsinden hesaplayan bir standart sayaç. Benzer şekilde Android cihazlarda da tarih en eski  1/1/1970 tarihine ayarlanabiliyor. Endişelenecek bir durum yok, sorun Android cihazlarda yaşanmıyor.

1/1/1970 sorununu yaşayan iOS cihazlarda pilin yerinden çıkarılması ve birkaç dakika sonra yeniden takılması soruna çözüm getirmekte, ancak bu durum bir standart bir kullanıcının gerçekleştirebileceği bir işlem değil. Apple’ın iOS 9.3 işletim sistemiyle soruna çözüm getirmesi bekleniyor.