Uçak az kalsın iPad oynayan pilot yüzünden Türkiye üzerinde çakılıyordu!

Jet Airways co-pilotu tablet ile meşgulken, az daha uçağı yere çakıyordu.

Uçak az kalsın iPad oynayan pilot yüzünden Türkiye üzerinde çakılıyordu!

Hindistan merkezli Jet Airways’ın, Avrupa, Orta Doğu ve güney Asya'da, Birleşik Devletler yolları üzerinde birkaç düzine uçağı çalışıyor. Şirket, 7900 mil gibi mesafelerde bir seferde birkaç yüz yolcu taşıyabilen Boeing 777-300 uzun menzilli uçağın geniş bir yelpazesine sahip.

Geçen hafta Jet Airways 777, 280 yolcu ile  Brüksel - Mumbai arasında sefer yapıyordu. Uçuşu kontrol eden co-pilot ve kaptan uzun uçuşlar için izin verilen kontrollü dinlenme haklarını kullandı.

İddiaya göre co-pilot Türkiye üzerinde kalabalık hava sahasındayken iPad’ı ile meşgul olmaya başladı ve irtifa kaybeden uçağın 5000 Fit indiğini fark edemedi. Ukrayna ve Irak üzerinde tehlikeli hava sahası nedeniyle, havadaki çarpışmaları önlemek amacıyla ticari havayolları ve hava trafik kontrolü daha fazla yapılıyor. Bu nedenle durumu fark eden hava trafik kontrolörleri mürettebatı uyardı ve iniş düzgün bir şekilde gerçekleşti.

1408306082_jetairwaysboeing777-300ersds-1.jpg

Uçak Mumbai’ye güvenli bir şekilde indi. Ancak pilotlar, Sivil Havacılık veya Hindistan Genel Müdürlüğü’ne konuyla ilgili herhangi bir bilgilendirme yapmadı. Ajans haberdar olduğu olay ile ilgili soruşturma başlattı.

Soruşturma bitene kadar her iki pilotun da pilotluğu askıya alındı. Araştırmacılar, kaptan pilot uyurken co-pilotun tabletiyle Candy Crush oynadığı şüphesi üzerinde yoğunlaşıyor.