iPhone 6'da kullanılacak NFC çipi belli oldu

Apple'ın yeni nesil iPhone 6'da NFC çipi kullanacağı artık kesinleşti.

iPhone 6'da kullanılacak NFC çipi belli oldu

Apple CEO'su Steve Jobs ve Tim Cook NFC çipinin "gereksiz" ve "pil katili" olduğu açıklamalarını neredeyse her konuşmalarında dile getirmişlerdir. İki mobil cihazın birbirleriyle bir dosya paylaştırılması için dokundurulması gerekliliğini ise en basit tabirle "komik" olarak gören Apple CEO'ları zaman içinde kendi NFC teknolojilerini geliştirmeye çalışmışlar ve mevcut Bluetooth teknolojisini kullanan mobil ödeme sistemi Beacon'u telefonlarına port etmişlerdir.

Apple kendi ekosistemi içinde Beacon teknolojisni harmanlayarak ve iBeacon adını verdiği Bluetooth tabanlı mobil ödeme ve bilgi sistemini mağazalarında kullanmaya başladı. Kullanıcıların Bluetooth bağlantısı yapmaları ve terminalleri telefonlarına tanıtmaları ise sanıldığı kadar kolay olmadı. Bazı optimizasyon sorunları yaşayan kullanıcıların iBeacon teknolojisine soğuk bakmaları Apple'ı yeni telefonunda NFC kullanmaya itti.

Financial Times'ın haberine göre Apple NFC çipi üreticilerinden Hollandalı Çip üreticisi NXP'nin ürettiği NFC çiplerini iPhone 6'da kullandı. Bu haber doğruysa Apple ilk kez kendi ekosistemi içindeki bir teknolojiden vazgeçtiğini görmekteyiz. Bu çipin dosya paylaşımına izin verip vermeyeceği ise şimdilik tam bir muamma.