iPhone X montajı için öğrenciler kullanılıyor

Apple'ın iPhone'larının montajı, yasadışı olarak stajyer öğrenciler tarafından mı yapılıyor?

iPhone X montajı için öğrenciler kullanılıyor

Financial Times gazetesinde yayınlanan bir rapora göre , öğrenciler Apple'ın Asya'daki ana tedarikçisi tarafından, Cupertino merkezli şirketin yeni iPhone X talebinin yetişmesine yardımcı olmak için yasadışı olarak istihdam sağlıyor.

Foxconn olarak daha iyi bilinen Hon Hai Precision Industry, Zhengzhou Urban Rail Transit School'dan 3.000 öğrenciden oluşan bir grubu kullanarak iPhone X'un montajını yapıyor.

Financial Times gazetesine göre, 17-19 yaşlarındaki altı öğrenci stajyerinin, Çin yasalarına göre yasadışı olan Zhengzhou'daki bir fabrikada 11 saat boyunca düzenli olarak çalıştığını belirttiği bildirildi.

Öğrenciler, Financial Times'a, mezun olabilmek için fabrikada "iş tecrübesini” üç ayda tamamlamaları gerektiğini bildirdi. Foxconn'un, staj programını yerel yönetimler ve Çin'de bir dizi meslek okulu ile işbirliği içinde gerçekleştirildiği bildirildi.

1511342305_gettyimages-846198992.jpg

Financial Times, tren görevlisi olmayı planlayan Ms Yang adlı 18 yaşındaki bir öğrencinin "Okulumuz tarafından burada çalışmaya zorlanıyoruz" dediğini söyledi.

Financial Times'a göre Yang, cezalandırılmasından korkarak ilk adını vermek istemedi. Öğrenci, günde 1.200 adet iPhone X kamerayı bir araya getirdiğini söyledi ve bunun "çalışmalarımızla hiçbir ilgisi olmadığını" belirtti.

Apple ve Foxconn, Business Insider'ın yorum talebine derhal yanıt vermedi ancak şirketlerin The Financial Times'a verdiği demeçte, öğrenci stajyerlerinin Çin'deki bir fabrikada fazla mesai yaptıklarının farkında oldukları bildirildi. İkisi de iyileştirici faaliyette bulundukları ancak öğrencilerin gönüllü olarak çalıştıklarını söyledi.

Bir Foxconn çalışanı The Financial Times'a, Foxconn'un her yıl ağustos ve aralık ayları arasında Apple'ın talebiyle baş etmesine yardımcı olmak için öğrenci istihdam ettiğini söyledi. Financial Times'a göre, bu dönemde Zhengzhou fabrikasındaki personel sayısı 100.000'den 300.000'e çıkacak şekilde üç kat arttırılıyor.