İstanbul internet erişimine damga vuracak!

ICANN, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin başvurusunu kabul etti. .com, .net, .org, com.tr, net.tr, org.tr uzantıları yerine artık .istanbul ve .ist kullanılacak.

İstanbul internet erişimine damga vuracak!

İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu alan adı sisteminin koordinasyonunu yürüten; küresel olarak internete yönelik tüm politikaları belirleyen ve uygulayan tek kurum olan ICANN, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin başvurusunu değerlendirerek olumlu olarak neticelendirdi.

Böylece Türkiye de ilk defa bir şehir ismini taşıyan .istanbul ve .ist alan adları kullanılabilecek. Bu işle alakalı tüm çalışmaları yürütme hakkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne  ait olacak.

2012'de ICANN Yeni gTLD Programı aracılıyla yeni üst düzey alan adları için 1900'dan fazla başvuru aldı. Bu program alan adları konusunda tarihindeki en büyük genişlemesidir. Bu yeni alan adlarına Türkiye’den ve yakın coğrafyadan başvuru yapan tek şehir olan İstanbul’un yanı sıra, New York(.nyc), Berlin (.berlin),Tokyo (.tokyo), Londra (.london), Roma (.roma) gibi şehirler de başvuruda bulundu.

1409666098_img20140902165120.jpg

ICANN, 2013 yılında Afrika, Orta Doğu ve Avrupa'da internet hizmetini yönetmek üzere İstanbul'da bir İnternet Yönetim Merkezi kurdu. Böylece İstanbul internet dünyasında önemli bir kavşak noktası haline gelmiş oldu. Bu durum bir anlamda ülkemizin dijital anlamda bölgesel bir güç haline getirecek. ICANN İstanbul, Singapur(Asya) ve Los Angeles’taki (Amerika) İnternet Yönetim Merkezleriyle dünyadaki internet hizmetlerinin yönetimini kontrol ediyor.

Kişiler, Şirketler, Kurumlar kısa bir süre sonra .istanbul veya .ist uzantısını satın alabilecekler.