İşte iOS 10 ile gelecek olan en iyi 15 özellik!

Sonbahar'da tanıtılması beklenen Apple'ın yeni işletim sisteminin en iyi 15 özelliği karşınızda.

İşte iOS 10 ile gelecek olan en iyi 15 özellik!

Apple düzenlediği WWDC 2016 geliştirici konferansında birçok yeniliğini duyurduğu iOS 10 Apple cihazlarına Eylül'de iPhone 7'nin tanıtılmasıyla beraber cihazlara güncelleme olarak sunulacak.Duyurduğu yeni işletim sisteminden ve yeniliklerinden sonra beta sürümleri yayınlanan iOS 10'un Mashable tarafından yayınlanan en iyi 15 özelliğini sizler için derledik.Animasyonlarla daha iyi anlayabileceğiniz özellikler şöyle:

1) Yeni kilit ekranı

1469059722_yeni-kilit-ekrani.gif

Yeni işletim sistemiyle beraber kilit ekranı taze bir görünüme kavuşuyor.Artık bildirimlerinize bakabilmek için telefonunuzu yüzünüze doğrulttuğunuzda yandaki tuşa basmaya gerek olmadan ekranın açıldığını göreceksiniz.Bunu dışında artık bildirimler kilit ekranında daha kolay görelebilecek.Bunun dışında kilit ekranınızı sağa kaydırdığınızda Widget'lara sola kaydırdığınızda ise kameraya ulaşabileceksiniz.


2) Denetim Merkezi kısayollarına 3D Touch desteği

1469059812_denetim-merkezi-kisayoluna-3d-touch-destegi.gif

Denetim Merkezi el feneriniz, kameranız ve hesap makineniz gibi özelliklere kısayoldan ulaşmak için en ideal yollardan bir tanesi.Tıpkı iPhone 6S ve 6S Plus'taki 3D Touch gibi bu kısayollardan herhangi birisine uzun süre basılı tuttuğunuzda o kısayol ile ilgili hangi seçeneklere ulaşabileceğiniz konusunda daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Örneğin el feneri kısayolunun üzerine basılı tuttuğunuzda parlaklığınızı ayarlayabilir hesap makinesi kısayolunun üzerine basılı tuttuğunuzda da hesap işleminizin sonucunu koplayabilirsiniz.


3) Yeni bildirim görünümü ve daha fazla bildirim

1469059947_yeni-bildirim-gorunumu-ve-daha-fazla-bildirim.gif

Yeni bildirim görünümünde baloncuklar artık daha ayrık ve büyük görünecek.Daha önce anlık olarak gelen bildirimlere hızlı bir şekilde cevap verebilirken yeni sürümde bütün bildirimler için hızlı cevap özelliğini kullanabileceksiniz.Örneğin Mesajlar uygulamasını açmadan size gelen mesaja bildirim üzerinden cevap verebileceksiniz.Kilit ekranınızdan bütün bildirimleri temizlemek istediğinizde ise sağ üst köşedeki çarpı işaretine basılı tuttuğunuzda beliren seçeneğe dokunmanız yeterli olacaktır.


4) Mesajlar uygulaması: Stickerlar

Artık Mesajlar uygulamasında kullanabileceğiniz çok daha fazla sticker mevcut.


5) Mesajlar uygulaması: Görünmez mürekkep ve diğer efektler

1469060126_mesajlar-uygulamasi-gorunmez-murekkep-ve-diger-efektler.gif

Eğer kaybolan bir efekt ile birlikte bir metin mesajı yada bir görsel göndermek isterseniz artık bunu yapabilirsiniz.Bunu yapabilmek için gönder okuna uzun süre basılı tutup farklı ekrandaki bir numarayı arkaplan efektini seçip yollayabilirsiniz.İşin eğlenceli tarafı da bu görünmez mürekkep efektiyle bir mesaj gönderdiğinizde karşıdaki kişi mesajın üstünde parmağını gezdirmediği sürece mesajı okuyamıyor olması.


6) Mesajlar uygulaması: El yazısı gönderme

Mesajlar uygulamasında el yazınızı gönderebilme özelliği kendi kişisel dokunuşlarınızı paylaşmanın belki de en güzel yolu.Bunun için telefonunuzu yana çevirin, mesajınızı yazın ve tekrar düz çevirerek mesajınızı gönderin.


7) Mesajlar uygulaması: Digital dokunuş

Tıpkı Apple Watch'ta olduğu gibi çizimler, kalp atışları ve diğer dokunuşları Digital Touch ile gönderebilirsiniz.Bunun için mesaj kutucuğunun yanıdaki ok işaretine dokunup ardından üzerinde parmaklar olan kalp ikonuna dokunmanız yeterli.


8) Mesajlar uygulaması: Görsel arama

1469060527_mesajlar-gorsel-arama.gif

Mesajlar uygulaması içindeki diğer bir özellikte yerleşik görsel arama.


9) Mesajlar uygulaması: Emoji yerleştirme ve Emoji tahmini

1469060647_mesajlar-uygulamasi-emoji-yerlestirme.gif

Eğer iOS 10'da tahmin özelliği açık bir klavye kullanıyorsanız bir kelime yazdığınızda yazdığınız kelimeyle ilgili bir emoji tahmini belirecek.Bu özellik sadece mesajlar değil bütün uygulamalarda geçerli olacak.Siz bir mesajı yazdığınızda telefonunuz tahmin ettiği emojilere göre ilgili kelimelerin üzerini renkli bir animasyonla çizecek.Ve siz isterseniz kelimeyi isterseniz de emojiyi seçebileceksiniz.


10) Mesajlar uygulaması: Fotoğraflara veya mesajlara tepki verin

Artık iMessage ile gönderilen bir mesaja tepkinizi gösterebilirsiniz.Bunun için gelen mesajın üzerine basılı tutup uygun olan tepkiye dokunmanız yeterli.


11) Yeni Widget'lar

Yeni iOS sürümü size bir uygulama ikonu üzerinde basılı tuttuğunuzda o uygulamayla ilgili Widget'ları görebilmenize ve onları kullanabilmenize olanak tanıyor.Yaklaşan toplantılar, etkinlikler, Apple Music'te son çalınanlar listesi veya Fotoğraflar uygulamasında Hatıralar gibi yeni Widget'lar bunlardan bazıları.


12) Haritalar'da yeni görünüm

1469060938_haritalarda-yeni-gorunum.gif

Haritalar uygulaması artık yeni bir görünüme sahip.Son aramalara kolay ulaşma ve en sık gidilen konumlar gibi seçenekler haritaya gelen diğer yeniliklerden.


13) Apple Music uygulaması yeniden tasarlandı

1469061040_apple-music-uygulamasi-yeniden-tasarlandi.gif

Apple Music uygulaması kullanıcı deneyimini daha iyi hale getirmek için büyük bir tasarımsal değişikliğe gitti.Artık telefonunuza indirilen içeriğe daha kolay erişebilir yeni müzikleri daha kolay keşfedebilirsiniz.


14) Spotlight şimdi heryerde

Bir şeyler bulmak için oldukça yararlı olan spot arama özelliği uzun zamandır iOS'ta var.Ama artık iOS 10'da heryerde.Şöyle ki herhangi bir uygulama içerisinde ekranı yukarıdan aşağıya doğru çektiğinizde Spotlight ortaya çıkıyor.Spotlight aynı zamanda geçmiş arama verilerinizi baz alarak size öneriler sunabiliyor, haberleri ve hava durumunu gösterebiliyor.


15) Yerleşik uygulamaları ana ekrandan kaldırın

Artık iOS 10'da görmek istemediğiniz yerleşik bir uygulamayı ana ekrandan kaldırabilrsiniz.Fakat bu işlem uygulamaya ait bütün dosyaları telefondan silmiyor.Örneğin Haritalar yada foksiyonuna ihtiyaç duyduğunuz bir uygulamayı geleyana gelip ana ekrandan kaldırdınız diyelim.iOS 10 sildiğinizi sandığınız bu uygulamayı aslında silmedi.Çünkü pişman olup onu geri getirmek isteyebilirsiniz.Bu durumda yeni iOS size şans tanımış oluyor.