Juno uydusu, Jüpiter'deki dev fırtınayı canlı görüntüledi!

Juno'nun Jüpiter'e yakın geçişi sırasında çektiği görüntülerden seçilen bir fotoğraf, NASA'nın internet sitesinde yayınlandı.

Juno uydusu, Jüpiter'deki dev fırtınayı canlı görüntüledi!

Gezegenin yaklaşık 10100 kilometre üzerinden çekilen fotoğrafta, farklı yüksekliklerdeki bulutları saat yönünün tersinde sürükleyen bir fırtına görülüyor. Daha koyu renkli bulutlar parlak olanlara göre atmosferin daha derinlerine yayılmış durumda. Fırtınanın parlak bulutlu kolları arasında daha küçük bulutları ve bulut kümeleri görülüyor.

Parlak bulutlar ile gölgeleri arasında, hem derinlik hem de yatay mesafe olarak 6 ila 13 kilometre arasında mesafe olduğu söyleniyor. Bu Juno'nun gaz devinde daha önce yaptığı gözlemlerle örtüşüyor. Bilim adamları bu parlak bulutların atmosferde yukarı yükselen amonyak kristallerinden oluştuğunu düşünüyor.

☁ Jovian Tempest ☁ This color-enhanced image of a massive, raging storm in #Jupiter’s northern hemisphere was captured during my latest flyby of the gas giant planet https://t.co/VYmieVoDQx pic.twitter.com/UuVCAbHZ17

— NASA's Juno Mission (@NASAJuno) 16 Kasım 2017

Uzaya 2011'de fırlatılan Juno, Temmuz 2016'da Jüpiter'e vardığından bu yana dev gaz gezegenindeki keşif faaliyetini sürdürüyor. Juno, 20 Şubat 2018'de gezegenin yüzeyine doğru yapacağı son dalışın ardından atmosferde yanarak görevini tamamlayacak.