Kanseri 13 sene önceden fark eden, %100 tutarlı bir test geliştirildi!

Bilim insanları, kanser olacak kişileri 13 sene önceden belirleyen yeni bir test geliştirdiler.

Kanseri 13 sene önceden fark eden, %100 tutarlı bir test geliştirildi!

Her hastalıkta olduğu gibi kanserde de erken teşhis çok önemlidir ve hastanın kurturma ihtimalini çok büyük oranlarda artırır. Erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu bilen ve kanserin daha önceden fark edilebilmesini mümkün kılmaya çalışan araştırmacılar, ölümcül hastalığı tam 13 sene önceden fark edebilen ve %100 tutarlı olan bir test geliştirdiler.

Harvard Üniversitesi ve Northwestern Üniversitesi'ndeki araştırmacıların ortak çabalarıyla geliştirilen bu testte, tüm bilgilerimizi saklayan DNA'ın hücre içerisindeki taşıyıcısı, yani kromozomlar araştırılıyor. Kromozomların uç kısımlarında bulunan ve kromozomun yenilenmesini, korunmasını sağlayan telomer isimli yapı, bölünme oldukça kısalıyor ve görevini tam olarak yapamamaya başlıyor. Bilim insanlarının yaşlanmamızın nedeni olarak tanımladığı bu durum, kansere yakalanacak kişilerin saptanması amacıyla kullanıldı.

Bulunan verilere göre 13 sene içerisinde kanser hastası olacak kişilerin telomer boyları, onlardan 15 yaş yaşlı olan kişilerin telomer boylarıyla aynı oluyor. Yani bu kişilerin telomerleri, olması gerekenden 15 yaş daha yaşlı oluyor. Testin %100 oranla tutarlı olduğunu belirten bilim insanları, test üzerinde çalışmaya devam ediyorlar.

Bu testin hayatınızı kurtabilme şansı var ancak kanser olup olmayacağınızı öğrenmek ister miydiniz?