Konuşmalarından orantısız zeka fışkıran filmler!

Diyaloglarından zeka fışkıran filmler…

Konuşmalarından orantısız zeka fışkıran filmler!

 Bazı filmler insanların IQ'larını sorgulamasına sebep olur. Bu sorguyu yapan insanlar arasında yetersiz kalanlar filmi beğenmez, beğenenler ise ortamda kuşkulu bakışları üzerine çeker. Sizler filmi anladığınızda üzerinden çok fazla süre geçmişte olabilir. Kimisi de anlamadığı halde film hakkında "çok iyi!", "yalnız o sahne neydi öyle ya adama bak ne yaptı?" "O ilk sahne çok güzeldi bence."  gibi cümleler kurarak kendilerini kanıtlamaya çalışırlar. Hepinizin etrafında böyle şeyler yaşanıyor, biliyoruz. Peki bunun esas sebebini sorgularsak karşımıza ne çıkar? Tabii ki de aşırı zekice kurgulanmış filmler ve üstün zekaların elinden çıkmış senaryolarla karşılaşırız. İşte diyaloglarından zeka fışkıran filmler…

Pulp Fiction

Yazarlığını ve yönetmenliğini Quentin Tarantino'nun yaptığı Ucuz Roman filmi 1994'te vizyona girmiştir. Oyuncu kadrosunda John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson gibi isimler bulunmaktadır. İmdb puanı 9,0'dır.


12 Kızgın Adam - 12 Angry Men

Filmin yönetmenliğini Sidney Lumet yapmıştır. Başrollerinde Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam oynamıştır. İmdb puanı 8,9'dur.

 


Annie Hall

Woody Allen zaten her zaman diyalogların ustası olmuştur. Annie Hall ise bu alanda zirveye çıktığı film. 1977 yılında çekilen ve diyalog üzerine kurulu olan film sıkıcı değil çünkü tek sebebi diyalogların oldukça zeki bir insan tarafından hazırlanması. Zamanın en güzel filmlerinden biri kabul edilen Annie Hall'u izlerken, içiniz ısınacak.


Mr.Nobody 

Hayal gücünün sınırsız olabileceğini ve üstün zeka ile bir araya gelirse karşımıza kusursuz işler çıkacağının kanıtı bir film Mr. Nobody. İzlerken gördüklerinize inanamayacak ama aklınızın ermediğini gördükçe zekanızdan şüphe edeceksiniz. Ama merak etmeyin. Sonunda her şeyi anlayacaksınız.


Esaretin Bedeli

 


5 kişiden 4'ünün favorisi olan bu film bir kez izlemekle tam anlamıyla anlaşılmış sayılmaz. Fazla sayıda incelikli bir senaryoya sahip. Stephen King'in üstün zekasını her karesinde hissettiğiniz The Shawshank Redemption ilk beş dakikasında size tüm hayatı sorgulatacak kadar zeki diyaloglara sahip. 

Prestij 

2006 yılı bu film sayesinde, sihirbazlar yılı ilan edildi. Öyle bir senaryo ki aklınız hayaliniz almıyor. Sonra da film bitiyor zaten. Tekrar izleyebilirsiniz. Ya da film hakkında yazılan çizilenlerden sonuca ulaşabilirsiniz. Korkmayın, yalnız değilsiniz. Bu kadar zeka biraz fazla kaçıyor. Gayet doğal.

 


 

İnception

Filmi izleyenlerin %50'si filmi anlamadı. Tüm dikkatinizi vererek izleseniz bile kaçırdığınız noktalar olacaktır Inception'da. Film hakkında yapılacak tek yorum var "zekice". Böyle bir beyin işine, milyar dolarlık prodüksiyonlar da eklenince ekrana bir süre boş boş baktıktan sonra ilk söyleyeceğiniz şey "Ben bunu tekrar izleyeyim."


The Matrix

Film o kadar zekice kurgulanmış ki, üzerinden onlarca yıl geçti hala filmi anlamayanlar var. Herkesin kış karanlığında bile simsiyah gözlük takmasını sağlayan filmin senaryosunu Wachowski kardeşler yazdı. İki kardeşin hayal dünyası, tüm dünyanın hayal dünyası ile yetişebilecek işler çıkardı ortaya. Ama artık bir geçerlilikleri kalmadı çünkü o zaman 1999'du, şimdi 2014!


Gattaca

Geleceğe dair film yazmak en zorudur. Her şeyi dozunda tutmalı ve gerçekçi ögeler barındırmanız gerekiyor. 1997 yılında, Andrew Nichol'ün senaryosunu yazdığı Gattaca, gerçekçiliğini zekice yazılmış diyaloglarından alıyor. O yıla göre oldukça ileride bir iş olan Gattaca, geleceğe dair izlenecek en güzel filmlerden biri.


Vavien

 

Taylan kardeşlerin senaryosunu ve yönetmenliğini yaptığı, en iyi yerli filmlerden olan Vavien aynı zamanda dünyanın en doğal filmlerinden biri. İzlerken sanki film değil de gizli kamera ile bir aileyi izliyormuş gibi hissetmemizi bu kardeşlerin muazzam bir zeka ile yazdıkları senaryoya borçluyuz. Türkiye'de son yıllarda yapılan en güzel işlerden biri.