Kullanıcıların En Çok Tercih Ettiği Ekran Boyutu Hangisi?

Gelişen mobil teknolojiler ve akıllı telefonların artan yetenekleri ile ekran boyutları da evrim geçirmeye başladı

Kullanıcıların En Çok Tercih Ettiği Ekran Boyutu Hangisi?

Gelişen mobil teknolojiler ve akıllı telefonların artan yetenekleri ile ekran boyutları da evrim geçirmeye başladı. Akıllı telefonlar öncesi dönemlerde telefonlar ne kadar küçük ise o kadar karizmatik ve pahalı olurdu. Yıllar geçtikçe bu fikir tamamen değişti ve akıllı telefonların bilgisayar gibi iş görebilmeleriyle ekran boyutları da büyüdü. 3.5 inç, 3.7 inç, 4 inç derken günümüzde 6 inç boyutlarda akıllı telefonların yapıldığını görüyoruz. Peki kullanıcıların bu konudaki fikri ne? Hangi ekran boyutunu tercih ediyoruz? DeviceAtlas tarafından yapılan bir araştırma dikkat çekici verileri ortaya çıkartıyor.

1448055603_size.png

Kullanıcıların En Çok Tercih Ettiği Ekran Boyutu Hangisi?

Device Atlas tarafından, Amerika, Birleşik Krallık, İspanya, Japonya, Hindistan, Nijerya, İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde gerçekleştirilen araştırmaya göre akıllı telefon sahiplerinin en çok tercih ettiği ekran boyutu 4.7 inç olmuş.

Amerika'da %41.5 gibi bir orana sahip olan 4.7 inç'lik ekran tercihi, Japonya, Fransa,Almanya,İtalya, İngiltere ve Avustralya gibi ülkelerde de en çok tercih edilen ekran boyutu oldu. 

1448055833_boyutlar-1.png

4.7 inç ekran boyutunun tercih edilmediği ülkelerde ise birinci tercihin 5 inç olduğunu ortaya çıktı. İki ekran boyutu arasındaki 0.3 inç'lik fark ise kullanıcıların ortalama tercihlerinin paralel olduğunu ortaya koyuyor.  4.7 inç'in birinci tercih olmasının iPhone 6 ve iPhone 6s ile büyük oranda alakalı olduğunu da düşünmek yanlış olmayacaktır.

Ekran boyutlarıyla birlikte değişen detaylardan biri de ekran çözünürlükleri oldu. Bundan 4-5 sene öncesine kadar 800x480 en üst düzey çözünürlük olarak kullanılırken, Sony Xperia Z5 Premium ile 4K çözünürlükle bile tanışmış olduk. Bu konuda bir ilk olsa da kullanıcıların tercihleri arasında şimdilik çok ciddi bir yer kapladığını söylemek zor olacak.

1448056629_cozunurlluk.png

DeviceAtlas'ınekran boyutlarıyla ilgili araştırmasında ekran çözünürlükleri de yer alıyor. Ortaya çıkan sonuçlar ise bu araştırmanın sonuçlarının iPhone 6 ve iPhone 6s modelleriyle doğrudan sonuçlandığını gösteriyor zira yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere 750 x 1334 ekran çözünürlüğü en çok kullanılan çözünürlük olmuş. 1080p ve 720p ise diğer kullanılan çözünürlükler arasında yer alıyor. Günümüzün tepe modellerinde yer alan 2K ekran çözünürlüğü ise beklenenden uzak bir kullanım oranına sahip.

Ülkemizdeki durum ise henüz somut oranlara sahip değil. Peki sizler hangi ekran boyutunu tercih ediyorsunuz? Hangisini kullanıyorsunuz?