Küresel ısınma Afrika'da aşırı kuraklıklara yol açabilir

Dünya Bankası'na göre kritik tarih 2030.

Küresel ısınma Afrika'da aşırı kuraklıklara yol açabilir

Küresel ısınma Afrika'da aşırı kuraklıklara yol açarak bitki, hayvan ve hatta insan hayatını tehdit edebilir.  Dünya Bankası Afrika raporunda, önlem alınmazsa Sahraaltı Afrika'sında sıcak hava dalgasının ekinlere büyük zarar vereceği ve bazı türlerin ortadan kalkmasına neden olacağı uyarısında bulundu.

Önlem alınmazsa Sahraaltı Afrikası'da sıcaklığın 2030'a kadar 1,5 ve 2080'e uzanan dönemde 4 derece artacağının belirtildiği raporda, sıcaklığın yükselmesinin bugün bölgenin yüzde 25'ini kaplayan savanların (bitki örtüsünün) oranının %14'e gerilemesine yol açabileceği vurgulandı.

1405248729_07.jpg

Sanayi devriminden bu yana sıcaklığın artmasının bölgedeki ekosistemi etkilediğinin vurgulandığı raporda, bu dönemden beri sıcaklığın 2 derece yükselmesinin Sahraaltı Afrikası'na özgü bitki türlerinin yüzde 51, hayvan türlerinin yüzde 15 azalmasına yol açtığı açıklandı.

Raporda, sıcaklığın 2 derece artmasının ekin alanlarının yüzde 40-80'inin yok olmasına yol açabileceği, bunun da 2050'ye kadar 10 milyon çocuğun daha yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalacağı anlamına geldiği belirtildi. (ntvmsnbc)