Küresel ısınma gerçeği

Küresel ısınma neden unutuldu?

Küresel ısınma gerçeği

Küresel ısınma gerçeği - Resim : 1Dünyanın etrafındaki yüzey sıcaklıklarının ortalamasının 1990'ların sonlarından itibaren artmadığı ileri sürüldü. Bu sonuçlara bakarak bazı uzmanlar iklim değişikliğinin hızlı olacağına dair bazı kişilerin beklentilerinin şüpheli olduğunu söyledi.

Ama üç yeni raporun ışığında İngiltere'deki Met Office, iklim değişikliğinin okyanuslar tarafından son yıllarda gizlendiğini, büyük miktarda ısıyı emdiğini ve değişik yüzeylerde fark edilmesini engellediğini ileri sürdü.

Okyanusların doğal döngüsünün neden olduğu bu süreç, küresel ısınmayı beş ila on yıl erken tahmin etmeyi geciktirebildiği ama sonsuza dek sürmeyeceği belirtildi.

2000 yılından itibaren volkanik patlamaların sayısı ve Güneş'teki aktivitelerin değişmesi gibi diğer faktörlerin hafif serinlik etkisi sağlayan sera gazı etkkisini maskeleyebildiği kaydedildi.

Met Office yüzey sıcaklığının tekrar artmaya başlamasından diğer beş yıl önce bunun olabileceğini tahmin ediyor ama mevcut 'mola'nın küresel ısınma tahminlerine uzun vadede etki yapmayacağını söylüyor.

Met Office'te iklim gözlemleme biriminin başında olan Dr. Peter Stott "Küresel yüzey sıcaklığı yüksek kalıyor. Kaydedilen 15 sıcak yılın 12'si 2000'den sonra oldu, düşük troposfer -atmosferin üzerindeki yüzey- son yıllarda ısınmaya devam ediyor ve statosferdeki serinletici ile birleştiğinde, bu iklim sistemindeki sera gazı etkisinin özel parmak izi oluyor" dedi.