Kuyruklu yıldız keşif aracı Philae kayboldu!

Avrupa Uzay Ajansı'nın geçtiğimiz yılın Kasım ayında bir kuyruklu yıldıza indirmeyi başardığı keşif aracı Philae bulunamıyor.

Kuyruklu yıldız keşif aracı Philae kayboldu!

12 Kasım 2014'te 67P/Churyumov-Gerasimenko adlı kuyruklu yıldızın yüzeyine inen ve pili bitip kendisini kapatmadan önce birçok veri göndermeyi başaran Philae'den haber alınamıyor. Philae'yi taşıyan Rosetta uzay aracından gelen en son görüntülerde de Philae'den eser yok.

Philae'nin yeterli enerjiyi biriktirdiğinde yerini belli etmesini bekleyeceklerini söyleyen uzmanlar robotun nerede olduğunu aşağı yukarı tahmin etsekte tam yerini tespit etmekte zorlandıklarını söylüyor. Kuyruklu yıldızın yüzeyine indiğinde iki kere seken Philae sonunda karanlık bir çukurun içine yerleşmişti. Kapanmadan önce yolladığı fotoğraflardan hareketle Philae'yi izleyen uzmanlar bunun tam da kuyruklu yıldızın ördek başına benzeyen kısmı olduğunu düşünüyor.

 1420486099_img20150105212625.jpg

Öte yandan kuyruklu yıldızın yörüngesinde gezen Rosetta, Philae aracının indiği bölgeyi Aralık ayının 12, 13 ve 14'ünde fotoğrafladı ve her bir görüntü Philae'nin yerini bulmak için iyice incelendi ancak henüz bir sonuç alınmış değil.

Uzmanlar şu an için Philae'den umutlarını kesmiş değil. 67P adlı kuyruklu yıldızın Güneş'e yaklaştıkça Philae daha fazla ışık görecek ve böylece güneş pillerini şarj edebileceği ve böylece keşif aracı Philae'nin mutlaka yerini belli edeceği söyleniyor.