Laptop alırken dikkat etmeniz gereken şeyler

Sizlerden gelen önerilere göze yazı paylaştığımız konseptimizin ilk haftasında 'Laptop alırken nelere dikkat etmeliyiz?' sorusunu ele aldık.

Laptop alırken dikkat etmeniz gereken şeyler

Sizlerden gelen önerileri değerlendirdiğimiz ve bunlara göre yazılar paylaştığımız yeni konseptimizin ilk haftası sonuçlandı. Bu yazımızda, Saliha Oztrk isimli takipçimizin önerisi olan 'Laptop alırken nelere dikkat etmeliyiz?' sorusunu ele aldık ve laptop alırken dikkat etmeniz gereken başlıca özellikleri sizler için sıraladık.

İşletim sistemi

1471288991_mac-vs-pc1.jpg

Laptop alırken ilk olarak işletim sisteminin ne olması gerektiğine karar vermelisiniz. Aynı zamanda sadece Windows'u veya Mac OS'i değil, Google'ın işletim sistemi olan Chrome OS'i de değerlendirin. İşletim sistemini değerlendirirken bilgisayarınızı ne için aldığınızı göz önünde bulundurun. Örneği oyun oynamak istiyorsanız Mac OS'e sahip olan bir bilgisayar satın almak yanlış tercih olur.

Ekran büyüklüğü

1471289003_eeepc900e90laptop.jpg

Laptop alma nedeninize göre ekran büyüklüğünü ayarlamanız gerekiyor. Eğer sadece birkaç videoya bakmak, e-mail'lerinizi kontrol etmek veya internette dolaşmak için laptop almayı düşünüyorsanız, o halde çok büyük bir laptop almanıza ve paranızı boşuna harcamanıza hiç gerek yok.

Pil ömrü

1471289013_laptop-pc-battery-removed-1024x682.jpg

Pil ömrünün fazla olması iyi bir özelliktir ancak bu özelliğin de laptop fiyatına etki ettiğini unutmamak gerekiyor. Eğer bilgisayarınızı evden iş yerine götürecek ve sürekli olarak prizde tutacaksanız, pil ömrü fazla olan bir laptop almanıza hiç gerek yok.

İşlemci

1471289025_maxresdefault.jpg

Laptop alırken dikkat etmeniz gereken en önemli donanımlardan birisi de işlemcidir. İşlemci, laptop fiyatlarını düşündüğünüzden daha çok etkiler ve sonradan değiştirilmesi oldukça zor ve masraflıdır. Bu nedenle alacağınız bilgisayarın işlemcisinin size gerekenden daha güçlü olmamasına dikkat edin, ancak o işlemci gücüyle yetinebileceğinizden de emin olun.

Ekran kartı

1471289046_asha.jpg

Bilgisayarlar için önemli olan bir diğer donanım da ekran kartıdır. Ekran kartlarının laptoplarla uyumlu olan modelleri çok daha pahalıdır ve bundan dolayı ekran kartının değiştirilmesi zordur. İyi bir ekran kartına ihtiyacınız olup olmadığını iyi düşünmeniz gerekir.

Depolama alanı

1471289058_june520ssdsf.jpg

Depolama alanı az olan bir laptopla karşılaşmazsınız ancak SSD'ye sahip olan bir laptop almak bilgisayarınızın hızına etki edebilir. SSD kapasitesi yükseldikte fiyat da yükselecektir. Bu nedenle gerçekten hızlı bir bilgisayara ihtiyaç duymuyorsanız SSD almak gereksizdir.

Klavye ve touchpad

1471289069_saha.jpg

Laptop alırken dikkat etmeniz gereken şeylerden birisi de klavye ve touchpad'dir. Laptop klavyelerinin tuşlarının rahat olup olmadığını kontrol etmek ve touchpad'in fonksiyonlarına bakmak, ileride ek donanımlara ihtiyaç duymamanız için gereklidir.

Soğutma sistemi

1471289079_cooling-system.jpg

Bilgisayarın soğutma sistemini incelemek ve ne kadar etkili olduğunu araştırmak, sonradan oluşacak ısınma problemini daha rahat çözmenize yardımcı olacaktır.

Girişler

1471289089_laptop-ports.jpg

Bilgisayarınızda bulunan USB girişinin sayısı oldukça önemlidir. Minimum 4 USB girişinin olması, ileride karşılaşacağınız durumlarda işinizi kolaylaştırabilir.