Mars'ta dev bir delik var ve bilim adamları nedenini bulamıyor

Mars'ta dev bir delik var ve bilim adamları bu deliğin nasıl oluştuğunu bulamıyor. İşte o delik!

Mars'ta dev bir delik var ve bilim adamları nedenini bulamıyor

Araştırmacılar, Mars'ı neredeyse iki yıl boyunca incelediler. Bu da Mars'ın coğrafisi hakkında çok şey öğrenildiği anlamına geliyor. Gezegenin coğrafisi hakkında çok şey biliniyor ancak, hala sır olan şeyler var. Özellikle Mars'ın güney yarımküresindeki bir yer, bilim insanlarına ciddi şekilde meraklandırıyor. Büyük bir çukur ve kimse o çukurun nasıl oluştuğunu bilmiyor.

Karmaşık buz alanları sayesinde "Swiss Cheese" lakaplı gezegenin bir alanında yer alan çukur, birkaç nedenden dolayı kafa karıştırıcı. Birincisi, bir etkiden kaynaklanan belirtiler bulunmuyor ve iyi tanımlanmış bir enkaz alanı yok. Eğer gerçekten çarpıcı bir asteroidin gezegende neden olduğu bir krater ise, kraterin büyük bölümü uzun süredir yıpranmış durumda.

1496823582_pia21636.jpg

Tablodaki diğer teori, altındaki çöküntü sonucu arazide sadece bir oyuk olabilir. Eğer durum buysa, bunun nedeni altında akan su ya da lav da dahil olmak üzere herhangi bir şey olabilir. Bunun için yakın çekim ile inceleyerek ayrıntılara ulaşmak gerekecek, ancak ne yazık ki gezegen etrafında dolaşan geziciler, henüz bunun için tam anlamda hazır değiller.