Android Jelly Bean 4.2'nin en çekici özellikleri

Android Jelly Bean'un en son sürümü 4.2'nin en çekici özellikleri haberimizde.

Android Jelly Bean 4.2'nin en çekici özellikleri

Android 4.1 Jelly Bean, sürüm numarasından da anlaşılabileceği gibi Android 4.1 ve üst numaraları sürümlere verilen genel bir adlandırmadır. Şu anki en üst sürüm Android 4.2.1′dir ve Google'ın Nexus cihazlarında kullanılmaktadır. Android 4.1.x sürümleri ise diğer Android üreticileri için şu an piyasada bulunan en güncel sürümdür. Söz konusu ve sürümler arasında bile farklılıklar mevcuttur ancak genel olarak Android Jelly Bean denildiğinde akla gelen 1-2 temel özellik Jelly Bean'i tanımlamaya yetecektir.

Android 4.1 Jelly Bean'in bu başarılı görev yöneticisi sayesinde Google'ın "Project Butter" tabiri ortaya çıkmıştır. Yeterli donanıma sahip olan bir cihazdaki Android 4.1 Jelly Bean ve üst sürümlerin arayüz geçişi ve kullanımı 60 FPS hıza ulaşabilmektedir.

Android 4.2 birçok yenilikle birlikte geldi. Bunlardan 5 tanesi daha da dikkat çekici bir hâl almış durumda. Başlıklar ve resimler ile bu özellikleri inceleyelim.



- Geliştirici Ayarları -

Geliştirici Ayarları , geliştiriciler için çok önemli bir menü ayarı konumunda , özellikle de Android cihazıyla oyalanmayı sevenler için . Fakat sebebi bilinmiyor ama Google Geliştirici Ayarları menüsünü "Ayarlar" kısmında gizlemiş durumda . Ama bunu da birkaç ufak işlemle geri getirmek mümkün.



- Kilitli Ekran Widgetları -

En başından beri , widgetlar Android işletim sisteminin ana parçalarından biri olmuştur , fakat 4.2 sürümüne kadar sadece ana sayfada kullanılabilir durumdaydılar . Fakat 4.2'de Gmail ve Takvim gibi widgetları Kilitli Ekran'a da ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca cihazınızı uyandırdıktan sonra tek bir dokunuşla kamerayı da çalıştırmanız mümkün.



- Kilitli Ekran Widgetlarını Devre Dışı Bırak -

Eğer kilitli ekran hâlindeyken, cihazınızı eline aldığınızda e-mail veya mesajlarınızın görüntüsünü görmek istemezseniz, haksızsınız diyemem. Fakat widgetları kilitli ekrandan silseniz bile, boş kalan kutu şekillerini görmek istemeyebilirsiniz. Neyse ki geliştiriciler, widgetları ve kamerayı kaldırmak için bir uygulama yayınlamış durumda. Bu sayede kilitli ekranda widget görmeyebilirsiniz.



- Geliştirilmiş Fotoğraf Düzenleme -

Fotoğrafınızı düzenleyip, ardından da fotoğrafın ilk hâlini görmek istemişsinizdir eminim. Fakat fotoğraf düzenlendikçe ilk hâli kayıtdışı kalır ve yok olurdu. 4.2'de küçük bir hareketle, fotoğrafınıza yaptığınız düzenlemeler kaybolmadan, ilk hâlini görmeniz mümkün duruma gelmiş.



- Jelly Bean Daydreams -

4.2'de yeni bir özellik daha mevcut. Yeni sistem ekran koruyucu ile fotoğraflarınız veya haberler ekran koruyucu modundayken ekranda beliriyor. Fakat Android bu özelliğe ekran koruyucu değil de, Daydream adını vermiş. Bu özellik ile toplamda 6 tane daydream ile ekran koruyucunuzu çeşitli şekilde ayarlayabiliyorsunuz.



- Photo Sphere ve Google Maps -

Photo Sphere özelliği ile 360-derece panaromik fotoğraflara çekebilmeniz mümkün. Ayrıca çektiğiniz panaromic fotoğrafları Photo Sphere ile birlikte Google Maps'e yükleyerek, diğer Google Maps kullanıcılarının da bu fotoğraflara ulaşabilmesini sağlayabilirsiniz.