Galaxy Note 2 - İnceleme

İşte Samsung'un amiral gemisi!

Galaxy Note 2 - İnceleme

Piyasadaki en büyük ekranlı telefon şüphesiz ki Galaxy Note 2. Samsung'un geçtiğimiz günlerde çıkardığı Samsung Galaxy S 3 Mini'den sonra telefonların giderek büyümeyeceği konusunda bir ışık yakıldı diyebiliriz. Son zamanlarda çıkan telefonlar "cep" telefonu kavramını değiştirmeye başlamıştı.

Bildiğiniz gibi büyük telefonlar "phablet" olarak da adlandırılıyor. 5.5 inç ekranıyla Galaxy Note phalet ünvanını en çok hak eden telefonlardan biri. Bunların yanı sıra Galaxy Note serisinin yeni modeli yüksek performansı, pürüzsüz tasarımı ve kullanışlı kalemi S-Pen ile telefon marketine bomba gibi düşecek.

Öncelikle sorduğumuz soru şu oldu, Galaxy Note'un ardından Galaxy Note 2 almaya değer bir güncelleştirme oldu mu? Bu sorunun cevabını ayrıntılarda bulacağız.

Galaxy Note ile karşılaştırıldığında Galaxy Note 2 daha pürüzsüz bir tasarıma sahip. Ayrıca Galaxy Note'un köşeleri daha yuvarlak. Galaxy Note 2 tasarım olarak genellikle Galaxy S 3'e benzetiliyor. Yeni amiral gemisi 80.5 x 151.1 x 9.4 mm ve 182.5g ölçülere sahip.

Ağırlığının en büyük etkeni tabi ki boyutu ancak Galaxy S 3'ün 113g olduğunu düşünürsek, tablet olarak kullanmak için daha uygun bir cihaz diyebiliriz. Galaxy Note'a oranla daha geniş, daha uzun ve daha ağır.

Ön panel HP Super AMOLED ekran teknolojisine sahip. Note 2'nin ekranı 1280x720 piksel çözünürlük sunuyor. Bu demek oluyor ki Galaxy Note 2 önceki modele oranla daha az kalitede görüntü sunuyor. Daha büyük ekranıyla 720 p görüntü sunuyor.

Yeni telefondaki değişiklikler ekran büyüklüğü ve çözünürlüğü ile sınırlı kalmıyor. Samsung yazılım konusunda ekrana bazı destek teknolojiler yerleştirmiş. PenTile teknolojisi renkler üzerindeki algoritmasıyla özellikler yeşil renklerde etkili olarak RGB'ye yani gerçek görüntüye daha yakın görüntü sunuyor.

Bu teknoloji ekrandaki renklerin canlı ve parlak görünmesini sağlıyor. Ayarlardan da doğal, film modu, standart ve dinamik olmak üzere dört çeşit ekran ayarlaması yapabiliyorsunuz. Bu konuda Galaxy Note'a göre daha iyi bir deneyim sunduğunu söyleyebiliriz.

Bir diğer avantajı ise Exynos işlemci 4 çekirdekli ve 1.6 GHz ile çalışıyor. 2 GB RAM ve 16, 32, 64 GB dahili hafıza seçenekleri sunuyor. Mikro SDHC kart girişi ile hafıza desteği de sağlanabiliyor. Samsung'un batarya özellikleri de oldukça etkileyici, 3100 mAh batarya ile en iyiler arasına girmeyi başarıyor ve büyük ekranın verdiği dezavantajı ortadan kaldırıyor.

HSPA+ 21 Mbps ve LTE 100Mbps 4G teknolojisi sunuyor fakat bölgeden bölgeye değişiklik gösteriyor. Bluetooth 4.0 aptX yüksek kalitede ses desteği sunuyor ve WiFi (2.4GHz/5GHz) teknolojisi de oldukça iyi bir performans sergiliyor. Ayrıca NFC, A-GPS ve USB 2.0 da bulunuyor.

İki kamera bulunan telefonda arka kamera 8 mega piksel LED flaşlı ve Full HD video kayıt kapasitesine sahip. Ön kamera da 1.9 MP ile iyi bir görüntülü konuşma keyfi sağlıyor. Alt kısımda 3.5 mm kulaklık girişi ve mikro USB konumlanmış.

Muhteşem özelliklere rağmen hala bir soru işaretiniz olacak, büyüklük. Galaxy Note'u elinize aldığınızda bile aralarındaki belirgin farkı sezmeniz mümkün. Ayrıca telefonu tek elle kullanmanızın veya cebinizde taşımanızın biraz zor olduğunu belirtmekte fayda var.

Samsung büyük telefonlardaki farkını S-Pen teknolojisiyle sunuyor. Elinizle kullanırken ya da S-Pen'e geçerken telefondaki kontroller çok iyi sağlanmış. Galaxy Note serisinin başrol oyuncularından biri de S-Pen diyebiliriz.

Bunların yanı sıra Note 2'nin önceki versiyondan daha ince olması da telefonu daha zarif gösteriyor. Kalemle kullanım bir süre alışılmadık gelse de zamanla alışabiliyorsunuz, tıpkı boyutuna alışacağınız gibi.

Note olarak adlandırılmasındaki en büyük özelliklerden biri Samsung'un sunduğu Note uygulamaları. S-Pen için yeni uygulamalarla gelen Galaxy Note 2'nin en kullanışlı ve şık özelliklerinden biri diyebiliriz. Şimdi de biraz yazılım ve performans özelliklerinden bahsedelim.

Amiral gemisi diyebileceğimiz bir telefon çıktığında yazılım olarak da Android'in son versiyonu olmasını bekliyoruz. Neyse ki Galaxy Note 2 bu isteğimize cevap veriyor ve Jelly Bean ile çalışıyor. Harita uygulamaları, mesajlar, fotoğraflar hatta videolar da Note uygulamalarıyla senkronize çalışabiliyor ve çok kullanışlı işlevler görüyor.

Gmail ile bağlantılı sistem bir çok Android uygulaması, Quick Command uygulamaları da dahil olmak üzere geniş bir uygulama kütüphanesi sunuluyor. Samsung bu telefonda da TouchWiz ara yüzünü kullanmış.

Aslında Samsung bu telefonda büyük ekranın vermiş olduğu dezavantajları düşünmüş ve ayrıntılara önem vermiş. Note 2'nin klavyesini sağ el, sol el konumuna göre ayarlayabiliyorsunuz. Aşağıdaki resimlerde de görebileceğiniz gibi ekran klavyesini istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz.

SVoice uygulaması Samsung'un Siri'ye verdiği bir cevap gibi düşünülebilir. Bildiğiniz gibi Google Voice Search uygulaması da bulunuyor ancak bu alanda Siri'nin en iyi olduğunu söyleyebiliriz. Buradan Siri, S-Voice ve Voice Search göz atabilirsiniz.

Galaxy Note 2'ye Jelly Bean ile gelen uygulamalardan biri de Google Now. Google Now gelişmiş bir hatırlatma görevi gören bir sistemden oluşuyor. İlk defa Galaxy Nexus'ta gördüğümüz Google Now kullanımı karışık bir ara yüze sahipti. Google Now takviminizle senkronizasyon sağlayarak size planlarınızı hatırlatır. Ayrıca hava durumu, haberler ve daha bir çok konuda sizin asistanınız olacaktır.

Jelly Bean'deki en çok ilgi gören uygulamlardan biri de Project Butter. Arka planda çalışan bu sistem işlemlerinizin daha kolay ve pürüzsüz yapılmasını sağlar. Ayrıca istenmeyen bildirimlerden sizi kurtarır.

Google ve Samsung'un uygulama avantajını bir çok cihazın yakalayamadığını söyleyebiliriz. Android sistemin verdiği özelliklerin yanında Samsung'un Cloud servisi de Galay Note 2 ile geliyor. Bulut depolama sistemi Samsung Cloud'a Samsung kullanıcı hesabınızla giriş yapabiliyor ve verilerinizin daha güvende ve kolay saklanmasını sağlayabiliyorsunuz.

Şimdi de Galaxy Note 2'nin 8 mega piksel kamerasından bahsetmek istiyorum. Otomatik odaklama ve LED flaşa sahip 8 mega piksel arka kamera ve 1.9 mega piskel ön kamera bulunuyor. Güneş ışığı altında resimler oldukça güzel ve parlak çekim sunuyor. Ayrıca Galaxy Note 2'nin ekranının doğallığında renkler daha gerçeğe yakın görünüyor.

Samsung bu telefonda HDR modu sunuyor. Özellikle hareketli görüntülerde farkını anlayabileceğimiz HDR sistemi ve Panoramik çekim modları bulunuyor. 1080p Full HD video kayıt kapasitesi ile iyi bir kamera deneyimi yaşatıyor. Galaxy Note 2 hızlı sahnelerde ya da düşük ışık altındaki problemlerle başa çıkabiliyor. Stereo Audio sistemi de kamera kayıtlarını kaliteli sunuyor.

3101 mAh bataryanın yanında güç tasarruf modu sayesinde bataryayı etkili ve uzun kullanabiliyorsunuz. 3G ve 4G telefonlara oranla çok iyi bir batarya kapasitesinin olduğunu söyleyebiliriz.

Galaxy Note 2 hakkında büyüklüğü ve ağırlığının dışında söylenecek fazla söz yok. Performans olarak neredeyse mükemmel denilebilecek bir telefon. Baştaki soruya geri dönecek olursak, Galaxy Note yerine alınabilecek güzel bir seçenek ve başarılı bir güncelleştirme diyebiliriz.

Galaxy Note 2'nin kamerasıyla alınmış görüntüler: