Facebook'un yeni arama motorunda güvenlik tehlikesi

Uzmanlar Facebook'un yeni arama motoru Graph Search konusunda uyardı.

Facebook'un yeni arama motorunda güvenlik tehlikesi

Facebook'un yeni uygulaması için kullanıcıları uyaran İtibar Koru Ekibi, Facebook'un  'Graph Search' adlı uygulamasıyla yapılacak grafik aramalarında pek çok bilgiye rahatça ulaşılabileceğini belirtti.

Kullanıcıları uyaran Bilişim Hukuku Derneği basın sözcüsü ve internette itibar koruma uzmanı Av. Kürşat Ergün, Uygulamanın Facebook içinde yeni bir uygulama olduğunu bu nedenle kullanıcıların dikkatli olması gerektiğini söyledi. Ergün, kullanıcıların profilleriyle ilgili gizlilik ayarlarını mutlaka kontrol etmeleri gerektiğini belirtti.

1358700353_e5c4f001-4b5b-41ec-baf6-f8d6dad96055.jpg

Ergün, açıklamasında yeni uygulamayla Facebook'ta paylaşılan her türlü fotoğrafa, diğer kullanıcılar rahatlıkla ulaşabileceğini söyledi ve şöyle devam etti:

"Kurumları, sanatçıları, firmaları, haber sitelerini, restoranları vb. beğeniyorlar. Özel anlarını yansıtan fotoğraf ya da videolarını paylaşabiliyorlar. İşte tüm bu veriler yeni uygulamanın arama konusunu oluşturacak. Örneğin, 'düğün fotoğrafları' şeklinde yapılacak bir arama ile bu isimle oluşturulmuş albümlere ulaşılabilecek.

İşte bu noktada kullanıcıların çok dikkatli olmaları gerekiyor. Facebook kullanıcıları hesaplarının gizlilik ayarlarını kontrol etmeli. Bu kapsamda Facebook kullanıcılarına şu soruyu soruyor: İleride paylaşacağın gönderileri kimler görebilir? Cevap olarak da: 'herkese açık, arkadaşlar, sadece ben, özel, yakın arkadaşlar.' seçenekleri bulunuyor. Siz eğer 'herkese açık' seçeneğini tercih ederseniz. Paylaşımlarınız arama sonuçlarında yer alacak ve dolayısıyla milyonlarca kişi paylaşımlarınızı görebilecek. Eski gönderilerinizle ilgili de çeşitli gizlilik ayarları mevcut. Bunları da kontrol etmelisiniz.

En yaygın sosyal ağlardan birisi olan Facebook, birçok kişi için vazgeçilmez hale gelmiş durumda. Ancak çeşitli mağduriyetler yaşamamak için gereken önlemler de alınmalı. ' yeni uygulama ile; kişilik haklarımızın saldırıya uğramaması, özel hayatımızın gizliliğinin ihlal edilmemesi için mutlaka gizlilik ayarlarını kontrol etmeliyiz."