Neptün'deki gizemli kara girdabın sırrı çözüldü

Hubble teleskobu tarafından yakalanan Neptün'deki kara ve gizemli girdap görüntülerinin sırrı çözüldü.

Neptün'deki gizemli kara girdabın sırrı çözüldü

Dünya'nın uzaydaki gözü ve yıllardır harıl harıl çalışan Hubble 16 Mayıs'ta ilginç görüntüler yakalamıştı.Kaydedilen görüntülere göre Neptün üzerinde gizemli ve kapkara bir girdap göründü.Paylaşılan görüntülerin ardından bu gizemli şeyin ne olduğuyla ilgili tartışmalar da hemen ardından başlamıştı.Fakat bilim insanları bu kez hızlı davranıp bu girdabın ne olduğuyla ilgili açıklamaları hemen yapıverdi.

1466809010_qldrotby4q32vp67ya3a-1.jpg

Benzer olaylar daha önce de olmuştu

Bilim insanlarının yaptığı açıklamalara göre 16 Mayısta yakalanan bu görüntüdeki olay aslında ilk değil.Daha önce 1989'da ve 1994 yıllarında olmak üzere bununla beraber 3. kez gerçekleşmiş.

Bu olayın nedeni ne ?

Bilim insanları bu olayı yoğun gaz bulutlarının gezegenin atmosferine girerek türbülansa uğraması ve bunun sonucunda donarak tek bir kütle oluşturması.Zira gezegen oldukça soğuk bir gezegen ve Güneş'e en uzak gezegen.(Plüton'un gezegnlikten çıkarılmasından sonra)
Elbetteki bu kütlesel alan küçük değil.Burada kastedilen oldukça büyük hacimler.Şimdilik bilim insanlarının tahminleri böyle.Girdabın daha sonra neden ortadan kaybolduğuyla ilgili bilgi elde edilmesi için de daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.Kim bilir belki de başka açıklamalar var işin içinde.

Neptün hakkında

1466809036_neptuneearthcomparison.png

Neptün, Güneş sisteminin 8. gezegeni ve Plüton'un gezegenlikten çıkarılmasından sonra Güneş'e en uzak gezegenidir.Ne kadar soğuk olabileceğini siz düşünün.Adını Roma deniz tanrısı Neptunus'tan alır ve çapına oranla en büyük dördüncü, kütlesine göre ise en büyük üçüncü gezegendir.İkizi sayılabilecek Uranüs'ten biraz daha büyük ve ona göre biraz daha yoğun olmakla beraber kütlesi Dünya'nınkinin tam 17 katıdır.Gezegen bu tatlı mavi rengi veren şey ise atmosferinin üst katmanlarında bulunan Metan gazı.Gezegen o kadar soğuk ki iç katmanlarını ağırlıklı olarak buz ve kayaç maddeler oluşturur.Bazen bilim insanları da Uranüs ve Neptün'e bu sebepten ötürü buz devleri diyebiliyorlar.


İlginiz çekebilir:
Geçtiğimiz günlerde Mars'ta önemli bir madde keşfedildi.İlgili haberi okumak için tıklayabilirsiniz.