Nokta İstanbul uzantılı alan adına rekor talep

10 Mayıs 2016 tarihinde herkesin kullanımına açılan ve bugüne kadar BBC ve Bloomberg gibi global bilinirliğe sahip basın kuruluşlarının yanı sıra Facebook, Instagram, Google ve Twitter gibi sosyal medya platformları; Apple, Türk Hava Yolları, GAP, Amazon

Nokta İstanbul uzantılı alan adına rekor talep

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin alt kuruluşlarından Medya A.Ş."nin Genel Müdürü Bekir Kaplan’ın paylaştığı bilgilere göre ilk gün 10 bin kayıt alınırken, ".istanbul" ve ".ist" alan adı kayıtları şu sıralarda 20 bine ulaşmış durumda. Alan adlarının satışını gerçekleştiren global şirketlerden biri olan GoDaddy’nin EMEA Bölge Başkan Yardımcısı Stefano Maruzzi ise Türkiye’nin yanı sıra ABD, İngiltere ve Avustralya’dan bile kayıt yaptıklarını belirterek, ".istanbul" ve ".ist" alan adlarının daha da popüler olacağını düşündüklerini dile getiriyor.

Açılışı 27 Ocak 2016’da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ile yapılan ".istanbul" ve ".ist" alan adları, İstanbul’un marka gücünü dijital dünyaya da taşıyor. Stefano Maruzzi, bu alan adlarının avantajları konusunda, "İster büyük bir kuruluş, ister tek kişilik, çok küçük bir işletme olsun tüm markalar .istanbul ve .ist alan adları sayesinde İstanbul piyasası ile daha iyi bir şekilde ilişkilendirilebiliyor. Bunun yanı sıra konuya bir de marka güvenliği açısından bakmak gerekiyor; birinin marka adınızı kullanarak .istanbul ve/veya .ist alan adını alarak sizinle ilgisi olmayan bir web sitesi kurmasını istemezsiniz" diyor. İstanbul’un dünya markalarından biri olduğunu vurgulayan Bekir Kaplan ise şunları söylüyor: "İstanbul markası, dijital platformda markaların gücüne güç katıyor; yeni, taze, güvenilir boş alanlar sunuyor. Yeni fikir ve proje sahipleri açısından dinamik ve inovatif özelliğe sahip olan İstanbul alan adları marka, kurum ve kuruluşlarınızın web adresleri lokalizasyon işaret eder, .istanbul, İstanbul'un bir parçası olmanızı sağlar."

KOBİ'ler, .istanbul ve .ist ile daha görünür olabilir

GoDaddy’nin geçtiğimiz yıl Redshift Research’le birlikte gerçekleştirdiği Çok Küçük İşletmeler Anketi sonuçlarına göre Türkiye’deki çok küçük işletmelerinin yarısının çevrimiçi varlığı bulunmuyor. Aynı anketin sonuçları Türkiye’deki çok küçük işletmelerin bir web sitesi ile yerel bölgelerinde daha görünür olacaklarına ve göze çarpacaklarına inandıklarını gösteriyor. Stefano Maruzzi, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: "Türkiye’deki çok küçük işletmelerin yüzde 48’i, yerel müşteri tabanlarının genişlemesini bekliyor. Bu doğrultuda dijital bir varlıklarının olmasının öneminin farkındalar. .istanbul ve .ist alan adları, şehirde faaliyet gösteren küçük işletmelerin daha görünür olmalarına yardımcı olabilir. Diğer pek çok şehir gibi İstanbul da giderek daha fazla dijitalleşen bir şehir ve işletmelerin oyunda kalmak için dijital trendleri yakalaması gerekiyor. Bunun ilk adımı da dijital varlıklarını oluşturmaları."

Alan adlarının yanı sıra en geniş hosting ürün grubuna da sahip olan GoDaddy, Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin web sitelerini kolaylıkla oluşturmalarına yardımcı oluyor. GoDaddy Müşteri Hizmetleri, her gün saat 09.00 – 19.00 arasında Türkçe hizmet veriyor ve alan adlarının alınmasından hosting paketlerinin aktifleştirilmesine ve web sitesi için tema seçilmesine kadar pek çok konuda destek sağlıyor. GoDaddy Müşteri Hizmetlerine 850 766 14 90 numarası üzerinden ulaşılabiliyor. GoDaddy, alan adı ve hosting’e ek olarak Web Sitesi Mimari ve Wordpress çözümleriyle de teknik bilgiye sahip olmayan KOBİ’lerin kolaylıkla web sitesi oluşturmalarını sağlıyor.