Özel Olimpiyatlar 2015 Doodle oldu

Özel Olimpiyatlar 2015 Google'a Doodle oldu. Özel Olimpiyatlar 2015 nedir, niçin kutlanır? Özel Olimpiyatlar 2015 ne zaman başlıyor?

Özel Olimpiyatlar 2015 Doodle oldu

Google, Özel Olimpiyatlar 2015 için bir Doodle yayınladı. Peki Özel Olimpiyatlar 2015 nedir?

Özel Olimpiyatlar, dünyada çeşitli ülkelerde ve zamanlarda yapılan zihinsel engelli bireyleri, çeşitli spor dallarında diğer bireylerle bir araya getirerek toplumsal hayata katmayı hedefleyen bir turnuvadır.

Özel Olimpiyatlar Türkiye, tüm Dünya’da 170 ülkeye yayılmış 225 kurumu kanalıyla, 4,4 milyon kişiye ulaşan Uluslararası Özel Olimpiyatlar’ın (Special Olympics) Türkiye’deki kuruluşudur.

1437773485_doodle.jpg

Özel Olimpiyatlar 2015 nedir?

Türkiye'de Özel Olimpiyat çalışmaları, ilk olarak 1982 yılında Prof. Dr. Hıfzı Özcan ile Kennedy Vakfı arasında imzalanan anlaşma sonucu Türki Spastik Çocuklar Derneği'nde başlatıldı. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Olimpiyat Komitesi tarafından tanınan ve desteklenen Özel Olimpiyatlar Türkiye, Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu'nun resmi programı olarak da benimsendi. Eğitim seminerleri, bölgesel karşılaşmalar, ulusal oyunlar ve uluslararası oyunlara katılım gibi etkinlikleri, bu Federasyonun programına alındı.

Kuruluşundan itibaren Türkiye Spastik Çocuklar Derneği bünyesinde, bu derneğin ve Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı'nın desteği ile faaliyet gösteren Özel Olimpiyatlar Türkiye, 2003 yılına gelindiğinde 45 ilimize ulaşmış ve sporcu sayısı 5.000'e yükselmişti. Bu büyümenin gereği olarak 26 Kasım 2002'de Dilek Sabancı'nın başkanlığında, Sakıp Sabancı ve Prof. Dr. Hıfzı Özcan'ın Onur Üyelikleri ile kurulan Özel Sporcular Spor Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği (ÖSSED) ile özerk bir statü kazandı. 24 Kasım 2005 tarihinde Derneğimiz 'Türkiye' adını da alarak Türkiye Özel Sporcular Spor Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği (TÖSSED) oldu.

1982 yılında çalışmalarına başlayan Özel Olimpiyatlar Türkiye, 2015 yılına gelindiğinde 68 ilde, 15.000'e yaklaşan özel sporcu, diğer çocuk, genç ve erişkinle yoluna devam ediyor.

Özel Olimpiyatlar Türkiye tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de devletin, kamu kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, gönüllülerin ve özel sektörün desteğiyle başarı kazanıyor ve gelişiyor. Özel Olimpiyatlar Türkiye, daha fazla spor dalında, daha geniş bir coğrafyada, daha çok sayıda zihinsel engelli bireye ulaşmayı hedefliyor.

1437773719_special-olympics-world-games-2015-5710263202349056-hp.gif

ÖZEL OLİMPİYATLARA TÜRKİYE VOLEYBOL TAKIMI İLE KATILIYOR

Zihinsel engelli bireyleri, çeşitli spor dallarında diğer bireylerle bir araya getirerek toplumsal hayata katmayı hedefleyen Özel Olimpiyatlara Türkiye, karma voleybol takımıyla katılıyor. Özel sporcu ve partner sporcuların oluşturduğu karma voleybol takımı, Özel Olimpiyatlar'ın düzenlediği bu büyük organizasyonda altın madalya kazanmak için bütün hünerlerini sergileyecekler.

Bu sene atletizm ve voleybol branşlarında Türkiye'yi temsilen katılan Özel Olimpiyatlar Türkiye, oluşturulan ve üçü özel sporcu olmak üzere 6 kişiden oluşan karma voleybol takımı, altın madalyada iddialı olduklarını belirtti. Özel sporcularla partner sporcular bir takım çatısı altında toplayan karma takım, Dünya Yaz Oyunları'nda düzenlenecek seviye belirleme karşılaşmalarının ardından altın madalya için diğer ülkelerin karma takımlarıyla mücadele edecek.

Özel Olimpiyatlar Karma Voleybol Takımı Kadrosu'nda şu oyuncular yer alıyor:

1- Deniz Ozan (Partner Sporcu)

2- Senad Ok (Partner Sporcu)

3- Tolga Gündoğan (Partner Sporcu)

4- Mustafa Bulgurcu (Özel Sporcu)

5- Mücahit Arıcı (Özel Sporcu)

6- Ahmet Çetinkaya (Özel Sporcu)

7- Soner Uysal (Özel Sporcu)

8- Öner Başar (Özel Sporcu)

Antrenör : Hakkı Demiralay

Özel Olimpiyatlar Türkiye'nin katıldığı Dünya Oyunları listesi aşağıdaki gibidir;

Tüm dünyadan 10-12 bin civarında katılımcı ile 170 ülkenin dâhil olduğu, 22-32 farklı spor branşında düzenlenen, yedi branşta Sağlıklı Sporcu taramalarının yapıldığı, sosyal etkinliklerle zenginleştirilmiş, aileler için özel eğitim ve etkinliklerin gerçekleştirildiği ve organizasyonunda yaklaşık 30.000 gönüllünün çalıştığı Dünya'nın en büyük amatör spor organizasyonudur. Dört yılda bir Yaz, dört yılda bir Kış Oyunları olarak gerçekleştirilmektedir.

Özel Olimpiyatlar Türkiye olarak katıldığımız Dünya Oyunlarının listesi:

1983 Louisiana ABD

1987 Indiana ABD

1991 Minnesota ABD

1995 Connecticut ABD

1999 North Carolina ABD

2003 İrlanda

2007 Çin

2009 Idoha ABD

2011 Yunanistan

2013 Kore

Özel Olimpiyatlar 2015 Google'da Doodle oldu. Google'ın çeşitli özel günlerde hazırladığı doodle çalışmalarına bir yenisi daha eklendi. Dünya genelinde yaklaşık 4,5 milyon kişinin olduğu Uluslararası Özel Olimpiyatların Türkiye kuruluşudur. Arama motoru Google'ın yaptığı bu doodle kullanıcılar tarafından oldukça merak edildi. Sizler için hazırladığımız bu haberden Özel Olimpiyatlar Türkiye 2015 hakkındaki detayları görebilirsiniz.

 Kaynak: Yeni Şafak