Prof. Dr. Aziz Sancar Teknoloji Merkezi açılıyor

Nobel ödülü aldığı açıklandıktan bu yana geçen 8 ayda dünyanın dört bir yanından davetler alan Türk bilim adamı Prof. Sancar, İstanbul Aydın Üniversitesi’nin (İAÜ) konuğu oluyor.

Prof. Dr. Aziz Sancar Teknoloji Merkezi açılıyor

Buluşuyla tıp dünyasında çığır açan Prof. Sancar, cumartesi sabahı İAÜ’de adının verildiği ve Türkiye’nin tek bir alanda kurulu en büyük üniversite teknoloji merkezi olan “Prof. Dr. Aziz Sancar Techno Center”ı açacak.

İAÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Kurulduğu 2003 yılından bu yana bilime ve teknolojik gelişmelere göre kendisini sürekli yenileyen İstanbul Aydın Üniversitesi olarak yine bir ilke imza atmaya hazırlanıyoruz. Ders kitaplarına ve bilim tarihine geçen Nobel ödüllü bilim insanımız Prof. Dr. Aziz Sancar’ı ağırlamaktan büyük onur duyacağız. Sayın Aziz Sancar, 2015 Nobel Kimya Ödülü’ne hak kazanarak Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün vatandaşlarına ve bizlere tarifsiz değere sahip büyük onur yaşattı. Kendisi bilimsel başarılarıyla insanlığa hizmet etmektedir. Sayın Sancar, insanlık için çok şey ifade eden ve her buluşuyla yüzyıllar boyu minnettar kalınacak özel ve de büyük bir değerdir. Buluşlarının kendisi için iç sükûnet anlamına geldiğini ifade eden değerli bilim insanımızın adının üniversitemizde yeralması bizim için büyük bir onurdur” dedi.

Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığı ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları ile 2015 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Prof. Dr. Aziz Sancar, her konuşmasında “Beni bu ödüle hazırlayan Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk’tür. Ay-Yıldızı görünce gözleri yaşaran birisiyim” derken, başarısını Cumhuriyet’in eğitim sistemine borçlu olduğunu vurguluyor.


“Türküm derseniz saygı görürsünüz. Onun dışında ben şuyum buyum derseniz kendi benliğinizi inkâr etmiş olursunuz.” diyerek bir de önemli mesaj veren Sancar, Cumhuriyet’in çocuğu olduğunu, bununla her zaman iftihar ettiğini kaydediyor.

Prof. Dr. Sancar’ın ABD’deki evinde Fatih Sultan Mehmet ile Mustafa Kemal Atatürk’ün portreleri asılı.

Sancar; “Türkiye vatanımdır, Türkiye memleketimdir. Türkiye sevgisinin üzerine başka bir şey yoktur. ABD’de yaşamak imkânlar sağlıyor fakat gönlümde Türkiye var. Tüm kuşakların benim yaptığım buluşu bir Türk yaptı, biz de yaparız demelerini, benden daha iyi buluşlara imza atmalarını arzu ediyorum. Bu iş zekâyla olmaz, en önemli şey çalışmaktır. Gençlere tavsiyem; gözünüzü seveyim çok çalışın. Bilimde çok çalışmak gerekiyor. Sebat etmek, inatçılık ve çok çalışmak lazım” diyor.

Mardinli, okuma yazma bilmeyen 8 çocuklu Meryem-Abdülkadir Sancar çiftinin 7’nci çocuğu olarak dünyaya gelen Prof. Dr. Aziz Sancar, bugün dünya bilim tarihinin en özel isimleri arasında.

“Eğitime savunmadan daha fazla yatırım yapılmadıkça dünya düzelmez. Türkiye eğitime ve araştırmaya yatırım yapan bir ülke. Bu çok önemli ve değerli bir yatırım. Ancak alt yapımız yok. Bu yüzden ABD ve Avrupa ile yarışamıyoruz.“ diye konuşan Sancar, bir de mesaj veriyor: “Sigara, nargile kısacası tüm tütün ürünleri kullanılmaz ise akciğer kanseri ortadan kalkar.”

------------------
Aziz Sancar Kimdir?

1464332610_57358ec3d7751.jpg

Halen ABD’nin Kuzey Karolayna Üniversitesi Tıp Okulu Biyokimya ve Biyofizik bölümünde öğretim üyeliği yapan Aziz Sancar, Mardin’in Savur ilçesinde 1946 yılında dünyaya geldi. İlk ve ortaöğrenimini Savur ve Mardin’de tamamladı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Savur’da iki yıl doktor olarak çalıştı. Yaşamı Mardin’in Savur ilçesinde, orta gelirli bir çiftçi ailesinin sekiz çocuğundan yedincisi olarak dünyaya geldi.

Anne¬ babasının okuma yazma bilmediğini söyleyen Sancar “Ancak eğitimin önemini biliyorlardı ve çocuklarının tümünün eğitim alması için ellerinden geleni yaptılar” diyor.

İlk eğitimini Mardin’de tamamladı. İyi bir öğrenci olmasının yanısıra lise futbol takımında kalecilik de yaptı ve Genç Milli Futbol takımı denemelerine çağrıldı. 1963’te girdiği İstanbul Tıp Fakültesi’ni 1969’da bitirdikten sonra Savur’da iki yıl sağlık ocağında hekimlik yaptı. Daha sonra Dallas’a giderek Dallas Texas Üniversitesinde Moleküler Biyoloji dalında doktora yaptı. Yale Üniversitesi’nde DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı. Daha sonra DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarını sürdürdü. 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı.

Kendisi gibi biyokimya profesörü ve öğretim üyesi olan Gwen Boles Sancar ile evlidir. Eşiyle birlikte ABD’de okuyan Türk öğrencilerine yardım etmek ve Türkiye-Amerikan ilişkilerini geliştirmek amacıyla Aziz&Gwen Sancar Vakfı’nı kurmuştur. Vakfın ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinde “Carolina Türk Evi” isimli bir öğrenci misafirhanesi de bulunmaktadır.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda Prof. Dr. Aziz Sancar, 2015 Yılı Nobel Kimya Ödülü’nün madalya ve sertifikasını, Cumhurbaşkanı’nın da katıldığı törenle, Anıtkabir Komutanlığına takdim etti.

Ödülleri ve başarıları

ABD Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) Genç Araştırmacı Ödülü (1984)

Amerikan Fotobiyoloji Derneği (American Society for Photobiology) Ödülü (1990)

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (National Institutes of Health) Ödülü (1995)

TÜBİTAK Ödülü (1997)

ABD Fen ve Sosyal Bilimler Akademisi (American Academy of Arts and Sciences) Ödülü (2004)

TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) Ödülü (2006)

Vehbi Koç Ödülü (2007)

7 Ekim 2015’te Nobel Kimya Ödülü