Qualcomm, Samsung'un Exynos işlemci satmasını engelledi (Güncelleme)

Qualcomm, Samsung'un Exynos işlemcilerini satmasını nasıl engelledi? Samsung neden diğer üreticilere işlemci veremiyor?

Qualcomm, Samsung'un Exynos işlemci satmasını engelledi (Güncelleme)

Samsung, çok sağlam işlemciler ürettiğini kanıtlamıştır. Şirketin kendi Exynos çipleri her zaman en iyileriyle aynı seviyede ve Qualcomm'un Snapdragon'la yarışan tutarlı sonuçlar sunuyor. Eğer Samsung'un çiplerini neden diğer akıllı telefon üreticilerine satmadığını merak ediyorsanız, yalnız değilsiniz. 

Bu konuda uzun süredir en popüler görüş, Samsung'un çip yapım teknolojisini korumaya çalıştığı yönündeydi ancak, Güney Kore'den gelen yeni bir raporda aksini iddia edildi. Söz konusu rapora göre Qualcomm, Samsung'un Exynos işlemcilerini diğer üreticilere satmasını engelledi.

Raporda, Qualcomm'un Samsung'un işlemcisini üçüncü parti üreticilere yaklaşık 25 yıl boyunca satmasını önlemek için bir "standart temel patent" lisansı anlaşması yaptığı iddia ediliyor. Haksız uygulama, Adalet Ticaret Komisyonu'nun Qualcomm'un piyasada gücünü kötüye kullanma konusundaki kararında ortaya çıktı. 

Adalet Ticareti Komisyonu tarafından verilen kararla "Samsung Electronics, Qualcomm ile yaptığı lisans anlaşması nedeniyle modem çipsetlerini diğer akıllı telefon üreticilerine satmaktan engellendi" denildi.

Bu yeni rapor, bulmacanın yalnızca küçük bir parçası. Adil Ticaret Komisyonu, çip imalatçısının Güney Kore'de haksız yere pazar pozisyonu kullandığı sonucuna vardığında, Qualcomm'a 873 milyon dolar ceza verdi. 

Güncelleme: Qualcomm konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklama şu şekilde: “Qualcomm, Samsung’un çiplerini üçüncü taraflara satmasına hiçbir şekilde engel olmadığı gibi anlaşmamız da Samsung’un bu satışları yapmasını engellememektedir. Konuyla ilgili haberler tamamen asılsızdır.”