Reklam engelleyici kullanımını yasaklayan yasa yürürlükte!

Çin Hükümeti, yasa düzenlemesiyle birlikte reklam engelleyicilerin (ad blocker) kullanımını da tamamen yasakladı.

Reklam engelleyici kullanımını yasaklayan yasa yürürlükte!

İki hafta önce Çin Hükümeti,  reklamları ve reklam kullanımını kökten değiştiren bir yasa düzenlemesi yaptı. Bu düzenleme, Çinli ve Çin'de faaliyet sürdüren firmaların reklamlarının devlet tarafından denetlenebilmesini, değiştirilebilmesini ve kaldırılabilmesini içeriyordu. Bugün gelen açıklamalara göre Çin Hükümeti, yasa düzenlemesiyle birlikte reklam engelleyicilerin (ad blocker) kullanımını da tamamen yasakladı.

İnternet sitelerindeki reklamları görmemizi engelleyen ve rahat bir internet kullanımı sunan reklam engelleyicilerin yasaklanması, bu uygulamaları geliştirenleri ve internet kullanımının özgürlüğünü savunanları kızdırdı.  Yasağı kendi bloğundan duyuran Adblock Plus'ın operasyon yöneticisi Ben Williams "Yeni yasa düzenlemesi Çin'deki internet kullanıcılarının reklam engelleyici kullanmasını yasakladı" dedi ve yasanın kötü sonuçlarından bahsetti. Adblock Plus'ın genel danışmanı olan Kai Recke ise "Görünüşe göre Çin Hükümeti reklamlar üzerindeki kontrolünü güçlendirmek istiyor ve reklamları düzenleyen, değiştirebilen tek kurum olmayı amaçlıyor" şeklinde açıklama yaptı.

Adblock yetkilileri hukuki süreç başlatacaklarını, yasanın değiştirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ve yasanın yaygınlaşmamasını sağlayacaklarını duyurdular.