Samsung Galaxy S6 için ilk AOSP ROM yayınlandı

Galaxy S6 için nihayet ilk AOSP ROM yayınlandı. Geliştiriciler yayınlanmayan Exynos kodlarına rağmen Galaxy S6 için ilk AOSP ROM'u oluşturmayı başardı.

Samsung Galaxy S6 için ilk AOSP ROM yayınlandı

Samsung’un 2015 yılı amiral gemisi akıllı telefonu Galaxy S6 için ilk AOSP (Android Açık Kaynak Projesi) ROM yayınlandı. Android ekosisteminde geliştiriciler her gün onlarca telefon için özel ROM’lar yayınlıyor, ancak söz konusu Exynos işlemcili bir Samsung telefonu olduğunda ROM yapım işlemi sansasyonel bir boyuta taşınıyor.

Galaxy S6 için yayınlanan ilk AOSP ROM’a geçmeden önce Exynos işlemcili telefonlar için AOSP tabanlı ROM oluşturma sürecinin neden bu kadar zor olduğuna açılık getirelim. Bildiğiniz üzere Exynos işlemciler Samsung tarafından üretiliyor. Samsung’un özel olarak optimize ettiği işlemcilerin kaynak kodları ne yazık ki geliştiricilerle paylaşılmıyor.

1448608297_galaxy-s6-aosp-rom.jpg

Samsung Galaxy S6 için ilk AOSP ROM yayınlandı

Samsung, Galaxy S3’ten bu yana kaynak kodların paylaşımına sıcak bakmıyor. Kimi eski modellerde geliştiricilerin zorlamalarıyla kaynak kodları temin edilse de, yeterli stabiliteye ulaşan ROM’ların oluşturulma süreci geliştiricileri bir hayli zorluyor. Bu nedenle geliştiriciler özel ROM’lar oluştururken Qualcomm işlemcili telefonları tercih ediyor. 

Samsung, Galaxy S6’de yer verdiği Exynos 7420 işlemcisine ait kaynak kodları henüz geliştiricilerle paylaşmadı. Ancak XDA sitesi geliştiricilerinden tdcfpp kaynak kodları olmaksızın Galaxy S6 için ilk AOSP tabanlı ROM’u oluşturabildi. ROM henüz kararlı yapıda değil ve bazı hatalar içeriyor. Galaxy S6 telefonunuzda TouchWiz arayüzüne bağlı kalmamak için AOSP tabanlı ROM için bir süre daha beklemeniz gerekecek. 

CyanogenMod yüklü Galaxy S6 videosuna aşağıdan göz atabilirsiniz.