Siber Saldırıların Canlı Bombası Olmayın

İnternet teknolojilerinin ve kullanımının artmasına bağlı olarak, güvenlik açıkları ve siber saldırılarda çeşitlendi ve fazlalaştı; peki bu noktada ne yapmamız gerekiyor?

Siber Saldırıların Canlı Bombası Olmayın

Temel ve tanımlı güvenlik önlemleri artık tüm kurumlar için yetersiz kalmakta. Network ve sistem yöneticileri için trafiğin gözlem altında tutulup anlık güvenlik önlemleri oluşturabilmek çok önemli bir konu. Aksi halde networkünüzdeki bazı cihazlar siber saldırganların kontrolüne geçerek istenmeyen durumların oluşmasına neden olabiliyor. APT 28 olarak tanımlanan bir siber saldırı örgütü yakın zamanda bazı ülkelerin kritik noktalarına saldırı düzenledi. Genel olarak Rusya hükümeti çıkarları doğrultusunda hareket ettiği anlaşılan örgüt, önemli devlet kurumlarından ciddi veriler sızdırmıştır.

1415893952_publeaksnlesibersaldirih24880.jpg

Çok ciddi iş ve itibar kayıplarına yol açan bu durum, günümüzde sıklıkla yaşanmaktadır. Gün geçmiyor ki bir kurumun ya da web sitesinin siber saldırıya uğradığı haberini okumayalım. Çok güvenilen ya da kullanımı zorunlu olan uygulamalarda keşfedilen açıklar saldırganlar için açık kapı oluşturuyor ve siz farkedene kadar içeri çoktan sızıp istediğini elde etmiş oluyor. Özellikle bulut teknolojileri ve akıllı telefonların yaygınlaşması, her IT çalışanı için bilginin riskte olduğu ve önlem alması gerektiği manasına geliyor.

Saldırıların ağ izlenerek hemen tespit edilebilmesinin önemine değinen Vizyon Arge Proje Yöneticisi Salih YILMAZ; “Siber saldırılarla mücadele de çabuk tespit önem arz etmektedir. Yaşanan kayıplar çok ciddi boyutlara ulaşmaktadır ve katlanarak büyümektedir. Bahsedilen APT 28 kod adlı siber saldırı örgütünün bazı ülkelerin kritik noktalarına sızması, saldırıların ulaştığı boyutu anlayabilmek için güzel bir örnek. Burada saldırganlar kullanıcıların ilgisini çekebilecek konularla ilgili e-posta gönderip kullanıcıyı istedikleri yazılımları yüklemeye yönlendiriyorlar. Böylece ağa sızarak istedikleri bilgilere ulaşma olanağı elde ediyorlar. Vizyon Argeolarak uzun yılladır siber saldırı tespit, engelleme ve ağ optimizasyonu konularındaki tecrübelerimizi Arge bazında ürün olarak, Vizyon Akademi bölümümüzle de bilgi olarak sektöre sunuyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı