Şifrelerin sırrı çözüldü!

Gizlilik için üretilen şifreler üzerine çalışma yapan kurumlardan Kanada Ontario Üniversitesi araştırmacıları 32 milyon şifreyi inceleyerek kullanıcıların tercihlerini sıraladılar.

Şifrelerin sırrı çözüldü!

Teknoloji dünyasında korsanlık ve kimlik hırsızlığına karşı sanal hesap şifrelerimizi sık sık değiştirmemiz isteniyor. Çoğumuz için bir yeni kelimeyi daha hatırlamak güçleşiyor. Gizlilik için üretilen şifreler üzerine çalışma yapan kurumlardan Kanada Ontario Üniversitesi araştırmacıları 32 milyon şifreyi inceleyerek kullanıcıların tercihlerini sıraladılar.

1417556595_img20141202234424.jpg

Bir kullanıcının hatırlaması gereken şifre sayısı ortalama 24 adet. Kullanıcıların yüzde 43’ü birden fazla hesaba giriş yapmak için aynı şifreyi kullanıyor. Kullanıcıların yüzde 34’ü ise hatırlanması kolay şifreler seçiyor. Yüzde 66’lık bir dilim bilgisayarlar tarafından önerilen karışık algoritmaları tercih ediyor. Aslında çoğu şifre çözülmesi kolay bir yapıya sahip.

Korsanların sevdiği şifrelerin yüzde 17’si doğum günleri, yüzde 10’luk bir dilimi ise soy isimlerinden oluşuyor. Kullanıcıların yüzde dokuzu evcil hayvanlarının isimlerini şifre olarak kullanmayı tercih ediyor.

Peki ama şifremizi hatırlayamadığımız zamanlarda ne oluyor? Araştırma sonuçlarına göre her birimizin kendimize has hatırlama metotları bulunuyor. Kullanıcıların yüzde 71’i şifresini gönülden ezberlerken, yüzde 12’si bilgisayarına ya da telefonuna not alıyor, yüzde 10’u ise bir deftere kaydediyor. Yüzde 7’lik dilimde yer alan titiz kullanıcılar ise özel bir programda şifrelerini muhafaza ediyor. Dünyanın en çok tercih edilen şifreleri ise, ‘123456’, ‘abc123’, ‘111111’, ‘Master’ ve ‘Jesus’.