Snapdragon 810 işlemcili ilk telefon hangi üreticiden geliyor?

Çinli analist Pan Jiutang'a göre Snapdragon 810'a ilk olarak Çinli üreticiler geçiş yapacak.

Snapdragon 810 işlemcili ilk telefon hangi üreticiden geliyor?

Mobil ekosistemde en hızlı gelişen donanımların başında yongalar geliyor. Bu yılın ikinci yarısında 2.7GHz frekans hızında çalışan Snapdragon 805’e geçiş yapan üreticiler, 64-bit özelliğini ise geçtiğimiz yıldan bu yana mobil cihazlarda kullanıyor. Gelecek yılın ilk yarısında amiral gemisi olarak adlandırılan çözümlerde yeni işlemcilere geçiş yapılacak. Android ve Windows tarafında çip tedarikinin büyük bölümünü elinde bulunduran Qualcomm, 2015'te üst kategoride konumlandırılacak işlemci birimlerini nisan ayında duyurdu. Snapdragon 808 ve Snapdragon 810, 64-bit desteği ve sahip oldukları yeni mimarileri itibariyle şimdiden dikkat çekmeyi başardı.

Şubat ayında gerçekleşecek MWC 2015 etkinliğinde Samsung, Sony ve LG olmak üzere birçok üretici yeni nesil ürünlerini sergileyecek. LG G Pro 3, Xperia Z4 ve Galaxy S6 söz konusu ürünlerin başında geliyor. Bu ürünlerin bir ya da birkaçında Snapdragon 810’a geçiş yapılacak ve hatta üreticiler bu noktada bir ilki gerçekleştirmek için ciddi bir rekabete girişecek.

1411290736_imagenew.jpg

Çinli analist Pan Jiutang, Snapdragon 810 yongasını ilk kullanacak üreticilerin Çinli firmalar olacağını düşünüyor. Weibo sayfasından bazı açıklamalarda bulunan analiste göre bu yılın sonunda ya da OCAK 2015’te Vivo firması yeni amiral gemisi akıllı telefon XPlay 5 ile Snapdraogn 810’u kullanan ilk üretici olacak. Yine çinli IUNI firmasının U4 modelinde de Snapdragon 810'u kullanması muhtemel görünüyor. Oppo Find 9 ve Xiaomi Mi5 modelleri ise yılın ikinci yarısında Snapdragon 810'u kullanan akıllı telefonlar olacak.

Son olarak Snapdragon 810 hakkında bazı detaylar aktaracak olursak; 20nm fabrikasyon sürecine sahip ve 2.5GHz saat hızına kadar işlemi gören yongada toplam sekiz çekirdek yer alıyor. 4 adet Cortex-A53 çekirdeği ve 4 adet Cortex-A57 çekirdeği ilk olarak Exynos işlemcilerde gördüğümüz ARM’ın big.LITTLE tasarımını benimsiyor ve iş yüküne göre çekirdekleri devreye koyuyor. Bu da önemli ölçüde pil verimliliği anlamına geliyor. Snapdragon 810’da sekiz çekirdeğin tümü yine iş yüküne göre aynı anda devreye girebiliyor.

Snapdragon 810 beraberinde Adreno 430 GPU’sunu getiriyor. 500MHz saat hızında çalışan yeni çözüm, performans noktasında Adreno 420’den %20-30 oranında da fazlasını sunuyor. Adreno 420’nin Quad HD ekranlardaki başarısı göz önüne alındığında, kullanıcılar Snapdragon 810 ile 2K çözünürlüklü ekranlarda oyun deneyiminde noktasında daha üstün bir performans ile karşılaşacak.