Sony bu defa gerçekten mobil pazardan çekilmeyi düşünüyor

Sony mobil pazarda artan rekabetle birlikte satış yapmakta zorlanıyor. Gelir durumu bu şekilde devam ederse şirket farklı alternatiflere yönelecek.

Sony bu defa gerçekten mobil pazardan çekilmeyi düşünüyor

Sony’nin mobil dünyasından çekileceğine ilişkin haberler uzun bir süredir gündemi meşgul ediyor. Bu iddialar zaman zaman Sony yöneticileri tarafından reddedilse de, şirketin bir numarasından gelen açıklama Sony’nin pazardan çekileceğini ciddi olarak düşündüğünü gösteriyor.

Japon üretici mobil cihazlardan beklenen kârı bir türlü elde edemiyor. Son olarak Sony’nin sadece mobil bölümde 310 milyon dolar zarar edeceği açıklanmış, fakat bu rakam 480 milyon dolar seviyesine çıkmıştı. Sony’nin mobil ürünlerde zarar etmesi şirketin bu konuda ciddi kararlar alacağını gösteriyor.

ilginizi çekebilir; 

Sony CEO’su Kazuo Hirai kâr-zarar durumunun önümüzdeki sene de değişmemesi durumunda alternatif seçeneklere yöneleceklerini açıkladı. Hirai, alternatif seçeneklerin ne olduğunu net olarak açıklamadı fakat mobil pazardan çekilme seçenekler arasında yer alıyor. Sony ayrıca bir başka üretici ile ortaklık yolunu da deneyebilir. Firmanın daha önce mobil pazarda Ericsson ile uzun yıllar süren bir ortaklık gerçekleştirmişti.

Sony, Amerika ve Çin'de neredeyse hiç yok

Elde edilen satışlar ve bazı ülkelerin pazar paylarına göz attığımızda Sony’nin mobil pazardaki etkisi daha net ortaya çıkıyor. Sony markalı akıllı telefonlar Amerika’da %1’lik bir kullanım oranına sahip. Firmanın ülkedeki operatörlerle işbirliği yapmaması bundaki temel etken, zira Amerika’da satış rakamlarını artırmak için operatörlerle anlaşma yapmak zorundasınız.

Son birkaç yıldır mobil pazarda var olma mücadelesi veren Sony anavatanı Japonya’da ise %17.5’lik bir pazar payını elinde bulunduruyor. Mobil dünyasındaki en büyük pazar olan Çin’de ise Sony hiçbir varlık gösteremiyor.

Sony geçtiğimiz ay duyurduğu Xperia Z5 ailesiyle birlikte mobil sektörde bir hareketlilik yarattı, ancak bu hareketliliğin satışlara nasıl yansıyacağı ise merak konusu.

2016 yılında özellikle tasarım noktasında yapılacak radikal bir değişim ve dünya çapında operatörlerle yapılacak anlaşmalar Sony’nin elde edeceği satışlara ciddi katkı sunabilir. 

İlginizi çekebilir;