Sony yeni α6500 fotoğraf makinesini piyasaya sürdü

Sony, yeni amiral gemisi APS-C sensörlü fotoğraf makinesi α6500’ü (model ILCE-6500) piyasaya sürdü.

Sony yeni α6500 fotoğraf makinesini piyasaya sürdü

Sony’nin ödüllü aynasız fotoğraf makineleri yelpazesinin en yeni üyesi olarak, α6500 de, α6300 fotoğraf makinesinin süjeye 0,05 saniyeye kadar inebilen bir sürede odaklanabilen, dünyanın en hızlı AF yakalama zamanına sahip olan rakipsiz 4D FOCUS sistemini paylaşıyor. α6300’e benzer şekilde, yeni α6500’ün de tüm görüntü alanının neredeyse tamamı üzerinde yoğun şekilde konumlandırılan 425 aşama algılama AF noktası, herhangi bir değiştirilebilir objektifli fotoğraf makinesinde dünyanın en yüksek sayıda AF noktası anlamına geliyor. Yeni model, kesintisiz otomatik odaklama ve pozlama takibi ile 11 kareye, hızlı hareket eden nesnelerin takibini kolaylaştıran live-view çekim modunda ise saniyede 8 kareye kadar çekim yapabiliyor. Aynı zamanda, elektronik vizörün tüm faydalarını bir optik vizörün hızıyla bir araya getiriyor.

Fotoğraf makinesi, bahsedilen yüksek tepki hızlarıyla birlikte, tümü fotoğraf makinesine eklenen yeni ön uç LSI yongasının desteğiyle sağlanan genişletilmiş ara belliği sayesinde, 307 kareye kadar bu yüksek hızlarda çekim yapabiliyor. Yeni ön uç LSI, aynı zamanda fotoğraf ve video görüntü kalitesinin geliştirilmesine de yardımcı oluyor.

Ayrıca, Sony’nin ünlü fotoğraf makinesi içi 5 eksenli optik görüntü sabitleme özelliği, yeni α6500’ü, yaklaşık 5 adımlık deklanşör hızı avantajının da aralarında bulunduğu, gelişmiş makine içi sabitlemenin tüm faydalarını sunan ilk Sony APS-C sensörlü fotoğraf makinesi yapıyor. Cihaz, aynı zamanda odak noktası seçmek için dokunmatik ekran AF yeteneklerine de sahip.

1476778094_1476709726a6500sel1670zfrontlarge.jpg

Sony’nin yeni α6500 fotoğraf makinesi, α6300’de de bulunan ve yüksek hızlı aşama algılamalı AF ile son derece yüksek doğruluktaki kontrast AF’yi birleştiriyor. Makine, hareket halindeki nesneleri 0,05 saniye kadar kısa bir sürede yakalamaya ve bunlara kilitlenmeye imkan veren 4D FOCUS sistemini kullanıyor. Aynı zamanda sistem, 425 aşama algılama AF noktası ve nesne tespit ve takip performansını hatırı sayılır ölçüde iyileştiren Yüksek Yoğunluklu Takip AF teknolojisine de sahip.

Ön uç LSI’ın mümkün hale getirdiği daha hızlı iç işlem yetenekleri sayesinde, α6500’in maksimum ara belleği, 307 karelik etkileyici yüksek hızlı kesintisiz çekim sağlayarak kaçırılmaz anları yakalama şansınızı da önemli ölçüde artırıyor.

Fotoğraf makinesinin 425 aşama algılama AF noktası, odaklama takip ve doğruluğundan, Sony’nin LA-EA3 mount adaptörü ile birlikte kullanılan A-mount objektiflerde de

yararlanılabiliyor. Ayrıca, sessiz çekim, AF-C modunda Göz AF, odak büyütme modlarında AF, Esnek Nokta Genişletme AF ve daha fazlasını da içeriyor. 

5 Eksenli Görüntü Sabitleme 5 Adım Deklanşör Hızı Avantajını Sağlıyor

Yeni α6500’deki en heyecan verici gelişmelerden biri bir Sony APS-C sensörlü fotoğraf makinesinde ilk defa görülen 5 eksenli görüntü sabitlemenin hayata geçirilmesi olarak öne çıkıyor. Fotoğraf makinesinde gerçekleştirilen genel iyileştirme ile, yeni geliştirilen bu sabitleme sistemi, α6300 ile neredeyse aynı boyuttaki bir gövdeye tamamen sığıyor. Bu yenilikçi 5 eksenli sistem, 5 adımlık deklanşör hızı avantajını da sağlayarak, sensörün tam çözümleme gücünün en zorlu ışık koşullarında dahi hayata geçirilebilmesini sağlıyor.  

Sistemin sunduğu sarsıntı telafi özelliği, aralarında (Optical SteadyShot) özelliği olmayan E-mount objektifler ve uyumlu bir mount adaptörü ile birlikte kullanılan A-mount objektiflerin de bulunduğu çeşitli objektiflerle birlikte çalışıyor. OSS özellikli bir E-mount objektif takıldığında ise sendeleme ve yalpalamanın objektif gövdesinde, yatay, dikey ve dönem telafisinin ise fotoğraf makinesi gövdesinde yapılması ile optimal 5 eksenli sabitleme sağlanmış oluyor.

1476778133_1476709727a6500sel1670zfronttoplarge.jpg

Ayrıca, deklanşöre yarım basılarak, görüntü sabitlemenin etkisi vizör veya LCD ekrandan görüntülenerek, kadrajın ve odağın doğru şekilde kontrol edilmesine ve sürekli olarak izlenebilmesine imkan veriyor. Bu, dahili sarsıntı telafi özelliğine sahip bir objektif takılı olduğunda da kullanılabiliyor.

Yeni α6500, kullanıcıların sadece ekrana dokunarak odağın nesneye kilitlemesine izin veren dokunmatik ekran fonksiyonelliği ile donatılıyor. Bu şekilde, gelişmiş AF sistemi ve video çekim yetenekleri de güçlü bir şekilde tamamlanmış oluyor.

Yeni α6500, Sony fotoğraf makinelerindeki ilk kez, dokunmatik yüzey fonksiyonelliğine sahip. Kadraja alma ve çekimde vizör kullanılırken, LCD ekran dokunmatik yüzey olarak da kullanılabiliyor. Tek yapmanız gereken, odak noktasını bir alandan diğerine kaydırmak için parmağınızı ekran üzerinde kaydırmak.

Güçlü 24,2 MP Exmor CMOS Sensör, BIONZ X İşlemci ve Yeni Ön Uç LSI

Yeni α6500, işlem gücünü maksimize etmek ve ISO 100-51200’lük etkileyici bir hassasiyet aralığı elde etmek üzere, bir BIONZ X görüntü sensörü ve yeni geliştirilen ön LSI ile birlikte çalışan bir APS-C büyüklüğünde 24,2 MP8 Exmor CMOS sensörüne sahip.

 1476778168_1476709728a6500fe2470gmrightimagelarge.jpg

Görüntü sensörü, ışık toplama etkinliğini maksimize eden ince bir kablo katmanı ve büyük bir fotodiyot alt katmanının yanı sıra, olağanüstü okuma hızı için yapısında bakır kablolardan da yararlanıyor. BIONZ X görüntü işlemcisi ve yeni geliştirilen ön uç LSI, başta diğer fotoğraf makinelerinin bocaladığı yüksek ISO ayarları kullanılırken dahi düşük parazitli üstün görüntü ve video kalitesi sunuyor. LSI, aynı zamanda kesintisiz çekim için genişletilmiş ara bellek derinliği de sağlıyor.

Profesyonel Video Yetenekleri

Yeni α6500, görüntü sensörünün tam genişliği üzerinde popüler 35mm formatta 4K (3840 x 2160p) video çekebilmesi ile, dahili 4K video kayıt sunan en son Sony değiştirilebilir objektifli fotoğraf makinesi. Fotoğraf makinesi, bu formatta çekim yaparken, 4K UHD’nin yaklaşık 2,4 (20MP eşdeğeri) katı 6K bilgi toplamak için piksel gruplamasız tam piksel okumayı kullanıyor. Makine, ardından istisnai detay ve derinliğe sahip yüksek kaliteli 4K görüntüler üretmek üzere bilgiyi yüksek hızda örnekliyor.

α6500 aynı zamanda profesyonel pürüzsüzlükte odak değişiklikleri için dokunmatik odaklamayı mümkün hale getiren Hızlı Hibrit AF sistemi sayesinde, video çekimi sırasında istisnai hızda odaklanırken bir yandan da ayarlanabilir AF geçiş hızı ve AF takip hassasiyeti sunuyor. Fotoğraf makinesi, video çekimi sırasında 4K kayıtta 100 Mbps’e, Full HD çekimde ise 50 Mbps’e kadar yüksek bit hızında kayıt yapan XAVC S kodeğini de destekleyerek her iki video formatında da maksimum detayı ve netliği güvence altına alıyor.  

 1476778182_1476709730a6500fe18110gxlrk2mimagelarge.jpg

Diğer profesyonel video özellikleri arasında, 100 Mbps’ye kadar 100fps’de Full HD kayıt yapma yeteneği de bulunuyor. Bu, görüntülerin gözden geçirilip düzenlenerek AF takipli Full HD (25p) çözünürlüklü 4x yavaş çekim video dosyalarına dönüştürülmesine imkân veriyor.

α6500’de hem yavaş hem de hızlı çekimi destekleyen yeni ‘Hızlı ve Yavaş’ (S&Q) modu da yer alıyor. Bu modda, 50x’ye kadar hızlı çekim ve 4x’e kadar yavaş çekim kayıt için 1 fps ila 100 fps arasında kare hızları 8 adımda seçilebiliyor. Bu modda çekilen görüntüler, PC tabanlı son işleme gerek kalmadan çekim sonrasında önceden görüntülenebiliyor.

Fotoğraf makinesi aynı zamanda geniş dinamik aralıklı çekim için –S-Log3 gama ayarında yaklaşık 14 kademelik S-Log gama kayıt– S-log gama kayıt da sunuyor ve daha geniş bir renk alanı için S-Gamut desteği sağlıyor. Her iki opsiyon da video post-prodüksiyonu işlenmesinde daha fazla yaratıcılığa imkan veriyor.

Ayrıca, kullanıcılar artık doğrudan fotoğraf makinesi üzerinde video görüntülerinden fotoğraf seçebiliyor, alabiliyor ve kaydedebiliyorlar. Görüntülerden 4K modlarında yaklaşık 8MP, Full HD modlarında ise yaklaşık 2MP fotoğraf çıkarılabiliyor.

Gelişmiş Kullanılabilirlik ve Güvenilirlik

Yeni α6500’ün zarif tasarımı, α6000 serisinin mobilitesini korurken Sony’nin beğeni toplayan α7 II serisinin kullanılabilirliğine de büyük ölçüde uyarlanmış durumda. Yeni model, α6300 ile özel olarak köşeden köşeye görünürlüğü sağlayan, yüksek kontrastlı, yüksek çözünürlüklü 2,4 milyon noktalı XGA OLED Tru-Finder™’a sahip.

α6500’in yeni donanımı, magnezyum alaşım gövde ve yaklaşık 200.000 basma döngüsü için test edilmiş ömre sahip yüksek dayanıklılığa sahip bir deklanşöre de sahip. Aynı zamanda, α7 II serisi full frame fotoğraf makinelerinden esinlenen, sağlam objektif yuvası, kullanımı kolaylaştırmak için girintili tutma yeri, daha büyük bir deklanşör ve ‘C1’, ‘C2’ ve ‘C3’ de dahil kişiselleştirilebilen toplam on butona da sahip. Yeni α6500, mod, kontrol kadran ve arka cephe butonlarında geliştirilmiş kullanım hissinin yanı sıra daha konforlu kullanım için daha yumuşak bir göz yastığına da sahip.

 1476778198_1476709730a6500frontflashlarge.jpg

Yazılım cephesinde, menü ayarlarının aranması ve ayarlanması için daha pürüzsüz işlem yapmaya izin veren yeni bir genel kullanıcı ara yüzünün yanı sıra, pozlama ölçümünün karedeki en parlak alana odaklandığı Highlight ve tüm görüntü için ortalama bir ölçümü koruyan Entire Screen Avg olmak üzere, iki yeni ölçme modu bulunuyor:

Fotoğraf makinesi, Wi-Fi, QR ve NFC ile de uyumlu. α6500 aynı zamanda, Sony’nin giderek büyüyen PlayMemories Camera Apps yelpazesinin yanı sıra, Sony’nin Android ve iOS platformlarında mevcut PlayMemories Mobile uygulamaları ile de uyumlu. α6500, Bluetooth üzerinden uyumlu mobil cihazlara bağlantı ile yer verisi edinme ve daha pürüzsüz bir gezinme deneyimi için güncellenmiş bir menü yapısı da sunuyor.

Fiyat ve bulunabilirlik

Yeni Sony α6500 değiştirilebilir objektifli fotoğraf makinesi, Ocak 2017’den itibaren Türkiye’de temin edilebilecek. Mevcut α6000’ninyeni Graphite Grey renkli modeli de yine Ocak ayında  piyasaya sürülecek.

Ayrıca, daha sonraki bir tarihte piyasaya sürülecek olan hakiki deri gövde kılıfı (model LCS-EBG) ve yeni göz yastığı modeli (model FDA-EP17) de bulunuyor.