Sporseverler sporu Twitter’dan takip ediyor

Türkiye, sporun sosyal medyadan takibinde ilk sırada yer alıyor.

Sporseverler sporu Twitter’dan takip ediyor

Dijital spor medyası şirketi Perform tarafından hazırlanan Küresel Spor Medyası Tüketim Raporu’na göre, Türkiye’deki 22 milyon aktif sporseverin yüzde 66’sı sporu takip etmek için sosyal medyayı kullanıyor. Her 3 kişiden 2’sinin spor takibinde sosyal medyayı kullandığı Türkiye bu oranla, aralarında ABD, Almanya, Brezilya, Büyük Britanya, İspanya ve İtalya’nın da bulunduğu 14 ülke arasında ilk sırada yer alıyor. 

Perform’un raporuna göre, Türkiye’deki sporseverler, sosyal medya platformlarında karşılaşma özetlerini izlemek, haber almak ya da kulüplerin ve sporcuların hesaplarını takip etmek gibi farklı şekillerde gerçekleşen spor takibine haftada 2,3 saat ayırıyor. Bu kapsamda en çok kullanılan sosyal platform yüzde 80 ile Facebook olurken, YouTube yüzde 67 ile ikinci, Twitter ise yüzde 50 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Sporseverlerin yüzde 70’e yakını Facebook ya da Twitter’da en az bir spor kulübünü takip ederken, aynı platformlarda hayranı olduğu sporcuyu takip edenlerin oranı yüzde 53’ü buluyor. Sosyal medya platformlarında sporla ilgili video izleyenlerin oranı ise yüzde 60’a yaklaşıyor.

1395826412_emre-ugurlu-1.jpg

Rapordaki rakamların 2013 yılı verileri olduğuna dikkat çeken Perform Türkiye Genel Müdürü Emre Uğurlu, “Dolasıyla söz konusu oranların günümüzde daha da yüksek olduğunu söylemek mümkün. Sadece internet kullanıcısı olan 18 yaş üstü grubun dahil edildiği raporun da işaret ettiği gibi, sosyal medya ülkemizdeki sporseverler için önemli bir haber kaynağı durumunda bulunuyor. Araştırmaya dahil olan 14 ülke içinde en yoğun sosyal medya kullanımına sahip Türkiye’de, sporseverler sosyal medyayı sadece taraftarı oldukları takımlarından haber almak için de kullanmıyorlar. Özellikle Twitter, sporseverlerin sevdikleri sporcularla direkt iletişim kurmalarında çok önemli bir rol oynuyor” diye konuştu. 

Perform’un raporu, en çok paylaşılanlara da ışık tutuyor. Spor kulüplerinin sosyal medya hesaplarındaki haberler yüzde 44’le en çok paylaşılan olurken, sporcuların kişisel hesaplarındaki içeriğin paylaşılma oranı yüzde 42’yi, haber videolarının paylaşılma oranı ise yüzde 34’ü buluyor.