Tavuk tüyünden insan derisi yapan Türk!

Tavuk tüyünden deri yanıkları ve doku kayıplarında iyileşmeyi hızlandırıcı biyomedikal bir ürün geliştirdi.

Tavuk tüyünden insan derisi yapan Türk!

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde görevli bir öğretim görevlisi tavuk tüyünden deri yanıkları ve doku kayıplarında iyileşmeyi hızlandırıcı etken olacak yüksek katma değere sahip biyomedikal bir ürün geliştirdi. Buluş Özellikle yaralanmalarda ve yanık tedavilerinde kullanılacak. Bu şekilde çöpe giden 30 bin ton tavuk tüyüde ekonomiye kazandırılmış olacak.

1349952257_guralp2.jpgDoç. Dr. Güralp Özkoç proje hakkında bilgi verdi ve şu an için birinci aşama tamamlandı dedi. Bundan sonra geliştirdikleri ürünün insan vücudu üzerinde deneneceğini söyleyen Özkoç;"Tavuk tüyünün çok güçlü bir keratin özelliği var. Bu madde, yaralarda en büyük sorun olan iz oluşumunu da engelliyor. Binlerce ton atık tavuk tüyünü kesimhanelerden alarak temizledik. Temizlenen tüyleri, kompozitleri çözeltide karıştırma tekniğiyle eriterek özel bir lif haline getirdik. Daha sonra da birçok yeni teknik kullanılarak insan vücuduyla oldukça güçlü iletişim kuran lifler ve keratin maddesi elde ettik. Türkiye'de ilk kez yapılan bu çalışmayla üç boyutlu bir iyileştirici madde geliştirdik. Buna bir anlamda yapay insan derisi de diyebiliriz. Maddenin üç boyutlu olması önemli. Çünkü diğer ilaçlar sadece derinin üstünden altına doğru bir iyileştirme sağlıyor. Bizim tavuk tüyündeki keratini kullanarak geliştirdiğimiz madde ise üç boyutlu bir iyileşme sağlıyor. Derinin tamamını kuşatarak zamanla gerçek deriye dönüşüyor."dedi.

Bu ürünün ticari olarak Türkiye ekonomisine ciddi bir kazan sağlanacağını söyleyen Doç. Dr. Güral Özkoç, projede 6 akademisyen ile 30 öğrencinin görev aldığını açıkladı ve "Aslında proje bir öğrencimizin yüksek lisans tezi ile ortaya çıktı. Biz bu projede Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre Merkezi ile ortak çalışıyoruz. Biz bu maddeyi elde ettik. Ancak uygulamaları tıp fakültesi ve kök hücre merkezi yapacak." dedi.