Teknoloji severler gözlerinize dikkat!

Siz de teknoloji bağımlılarından mısınız, o zaman bu haberimizi dikkate alın!

Teknoloji severler gözlerinize dikkat!

İçinde bulunduğumuz yılın 2013 olduğunu dikkate alarak, fazla değil 10 saniye düşündüğümüzde teknolojinin geçmişten günümüze bu denli değişimini gözümüzün önüne getirebiliyoruz. Peki değişimin kaçınılmaz olduğu bu dünyada sağlığımıza gerektiği şekilde dikkat ediyor muyuz? Teknoloji severleri yakından ilgilendiren bu haberimiz hayat kurtarıyor. Özellikle saatlerce masa başında çalışan takipçilerimiz için, göz sağlıklarını etkileyecek bu haber altın değerinde.

Uykusuzluk görme kaybına neden olabiliyor!

Göz doktoru Yetkin Özgan, uykusuzluğun ciddi rahatsızlıklarla birlikte görme kaybına neden olabileceğini söyledi.
Dünyagöz Adana Hastanesi'nden Dr. Yetkin Özgan, sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı gözler için 6-8 saatlik düzenli uyku uyumak gerektiğini anlattı. Özellikle yoğun tempoda çalışanların düzenli uyku ve mümkünse öğle yemeğinden sonra gözlerini 5-10 dakika dinlendirmeleri gerektiğini ifade eden Dr. Yetkin Özgan, "Yapılan çalışmalar günde en az 5 saatlik uykuya ihtiyaç olduğunu göstermiştir. Her akşam aynı saatlerde uyumak gözleri dinlendirmektedir ve karanlıkta uyumak gözler için daha faydalıdır." dedi.

Masa başında çalışanlar dikkat!

Dr. Yetkin Özgan, uykusuzluğun en çok masa başı çalışanları (bilgisayar karşısında) etkilediğini belirterek, bu nedenle masa başı çalışanların 20-20-20 kuralına göre gözlerini dinlendirmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Bu kuralı her 20 dakikada bir 20 saniye 20 metre uzağa bakmak olarak tanımlayan Dr. Yetkin Özgan, şunları söyledi: "İnsanlar genel olarak normalde bir dakikada 15-20 kez gözlerini kırparlar. Ama konsantrasyon seviyesi arttıkça, kırpma sayısı azalır. Bilgisayarda çalışırken dakikadaki Göz kırpma sayısı 5'e düşer ve göz sürekli açık olduğu için gözyaşı buharlaşıp uçar. Bu da gözlerinin kurumasına sebep olur. Uzun süre bilgisayarda çalışırken bilinçli bir şekilde gözleri daha fazla kırpmakla gözyaşı tabakası ve gözlerin nemliliği korunmuş olur."

Uykusuzluğun yol açtığı ciddi tehlikeler için diğer sayfaya gidiniz, tıklayın


Uykusuzluğun yol açtığı ciddi tehlikeler!

Dr. Yetkin Özgan, uykusuzluğun uyku apnesi öyküsü olan orta ve ileri yaştaki kişilerde Anterior iskemik optik nöropati (AION) gibi ciddi göz rahatsızlıklarına yol açabileceği uyarısında bulundu. Bu durum özellikle yaşlanma ile ortaya çıkan kan damarlarının bir inflamatuar (iltihabi) hastalığı olarak tanımlayan Dr. Yetkin Özgan, "Yetersiz kan akımı nedeniyle optik sinirde hasar oluşur ve görme kaybına neden olabilir." dedi.

1375433193_308a605d-68f8-4df5-b3ae-e734d3035850-1-copy.jpg

Dr. Yetkin Özgan, uykusuzluğun göz sağlığı üzerinde meydana getirdiği diğer rahatsızlıkları şöyle sıraladı: Uykusuzluk gözaltı kapaklarında ödeme ve göz kapağı şişliklerine veya torbalanmaya yol açar. Gözlerin etrafında koyu halkalar oluşmasına yol açar. Uykusuzluk nedeniyle göz kapağı kaslarında spazm görülür (kapak seyirmesi ). Bu istemsiz kas kasılmalarına myokymia adı verilir. Bu göz kapağı spazmları ağrılı değildir, görüşe zarar vermez ama rahatsız edici olabilir. Uykusuzluk göz kuruluğuna yol açabilir. Göz kuruluğuna bağlı ağrı, batma, yanma, ışığa karşı hassasiyet, kaşıntı, kızarıklık ve bulanık görme görülebilir.