Telefonunuzu Root'lamak için neden mi arıyorsunuz?

İşte Android telefonlarınızı rootlamak için gereken bahaneler!

Telefonunuzu Root'lamak için neden mi arıyorsunuz?

Mobil dünyaya 2008 yılında Google'ın şirketinin büyük bir kısmını satın alarak girdiği Android işleti sistemi çok geçmeden dünyanın en çok beğenilen ve kullanılan platformu haline geldi. Google'ın açık kaynak kodlu mobil işletim sistemi tüm dünya kabul görür derecede, yadsınamayacak sayıda kullanılıyor. 

1376470702_rootsamsungandroid.jpg

Avrupa başta olmak üzere ülkemizde akıllı telefon pazarının büyük çoğunluğunu elinde tutan android, beraberinde bir takım sorunları da getirecekti. Kullanıcıların günden güne büyüyen android merakı beraberinde Root ve Rom kavramlarının gündeme taşınmasına sebep oldu.

1376470978_bye-bye-android-market.jpg

Her android telefon kullanıcısının hayatında en az bir kere de olsa duyduğu Root kavramı, ismindeki cazibeyle kullanıcıların ilgisini çekmeyi başarıyor. Bugün sizlere, android telefonunuzda root olmanın size getirdiği kazançlardan bahsedeceğiz.


Pil Ömrü

Rootsuz yapılan tüm kalibrasyon işlemleri Android cihazlarınızda çok büyük bir etki yaratmayacaktır. Root yetkilerinin ele alınmadığı telefonlarda overclock tarzı bir işlem yapılamayacağı için telefonunuzun donanımlarını kontrol etmek imkanınız olmayacaktır. SetCPU tarzında donanımlarınızın hız ve çeşitli ayarlarını değiştirebileceğiniz uygulamalarla direkt olarak pil ömrünüzü uzatabilir veya kısaltabilirsiniz. Bunun yanında Greenify adını verdiğimiz uygulamayla birlikte arka planda çalışan uygulamaları hazırda bekletebilirsiniz.

Görevler Otomatikleşsin

Androidli cihazlarda root yetkisini ele almanın diğer faydaları arasında telefonunuzda her gün kullandığınız uygulamaların dilediğiniz düzene göre otomatikleşmesi ve siz elinizi sürmeden bu işlemlerin sizin yerinize kendiliğinden gerçekleşmesi. Bu tarz görevler akla ilk olarak Tasker yazılımını getiriyor. İşlemci hızları, ekranı kapatıp açma, mobil veri 3G 4G Lte, GPS, Alarm ve çok daha fazlası..


Kısıtlamalardan kurtulun, zincirleri kırın!

Android linux tabanlı bir mobil işletim sistemidir, fabrikasyon olarak çeşitli kısıtlamaların yer aldığı sistemde root yetkilerini elinize almadan özgür bir ortam oluşturamazsınız. Linux'un özgürlük çağrısı da buradan geliyor aslında. Microsoft'un izlemiş olduğu politika, Windows'un mavi ekran hataları ve çökme gibi onlarca yıl dalga geçilen sorunları, işletim sisteminin Root yetkilerinin kullanıcılara verilmiş olarak gelmesinden kaynaklanıyor. Kullanıcı bilgisine sahip olduğu takdirde Windows üzerinde istediği şekilde oynama yapabiliyor. Android telefonlara uyarladığımızda, Root olduktan sonra bir çok uyumluluk  sorununu halledebilir, telefonların gizli özelliklerini açığa çıkartabilir, HTC'nin Beats Audio işlevi gibi işlevleri telefonunuzda kullanabilirsiniz.

Baş belası reklamlar!

Belki de Android'i seçmemizin altında yatan en büyük sebep, artalanında yer alan milyonlarca uygulama barındıran marketi. Apple'ın App Store'uyla karşılaştırdığımızda ücretsiz uygulama sayısı neredeyse uçurum derecesinde. Google Play Store'da yer alan sayısa fazla olan ücretsiz uygulamaların hemen hemen birçoğunda reklamlar da yer alıyor. Kullanıcıların başının belası haline gelen reklamlar, hiç istemediğimiz zaman, istemediğimiz şekilde karşımıza çıkabiliyor. Root'lu telefonların en güzel noktalarından birisi de reklamları istediğimiz gibi engelleyebilmemiz. AdFree, AdBlockPlus ve Ad Away gibi birbirinden profesyonel uygulamalar, kolaylıkla işinizi görecektir. Rootlu olmayan cihazlarda telefonunuzu uçak modunuza almanız aynı işlevi üstlenecektir. 

Reklamların engellemek için en büyük sebebiniz, mobil verinizin kotasının dolmasını engelleme ve pil ömrünüzü uzatmak olabilir. Aslında genel olarak baktığımızda baştan aşağı saydığımız ve sayacağımız onlarca neden hepsi birbirini etkileyen, birbirinin ön koşulu olan uygulamalar. 


Yedekleriniz olsun!

Android cihazlarınız için firmaların özel yazılımlarından faydalanarak yedekleme işlemlerini bazen rahatlıkla yapabiliyorsunuz, özellikle Samsung bu konuda oldukça profesyonel çalışıyor. Ya diğer firmalar? Rootlu bir cihazda yapmak istediğiniz, almak istediğiniz hemen hemen herşeyinin yedeğini alabilirsiniz. Bu konuda en büyük yardımcınız şüphesiz Titanium Backup, olacaktır.

Ezber bozun!

Telefonlarda kurulu gelen, gereksiz uygulamalardan rahatlıkla kurtulabileceksiniz. Bu sayede artalanda çalışan onlarca uygulama ile birlikte artan stabilite ve pil ömrü size daha rahat bir kullanım sunacaktır. Yine bu işlemleri yerine getirirken en büyük yardımcınız Titanium Backup olacak. Dondur işlevi sayesinde istediğiniz hizmeti geri plana atıp, görevine son verebileceksiniz.

Sistem ayarlarınızı ele alın!

Android cihazlarda yer alan en büyük sıkıntılardan birisi klavye üzerindeki denetim eksikliğidir. Keyboard Manager ile birebir oynayabileceğiniz düzene istediğiniz noktada müdahele etmeniz mümkün hale gelecek. Sistem üzerinde sıkıldığınız hemen hemen herşey üzerinde tam denetim sağlayabileceğiniz Root işleminden sonra yardımcı uygulamalarınız arasında yer alacak bir diğer uygulama Pimp My ROM olacak. Sunduğu onlarca ek tema ile kullanıcılara renkli dünyaların kapısını aralıyor.


Uç noktalarda gezmek ister misiniz?

Rootlu bir cihazla yapabileceklerinizde sınır yok! Özel Kernel derlemelerinizle birlikte uç notkalarda gezinebilirsiniz. Stabil ve güçlü bir telefonla birlikte uzun pil ömrünü yaşamak isteyen yüzlerce kullanıcı kendi kernelini kendi derliyor. Üst düzey bir bilgi gerektiren bu işlemler Android tutkunlarının yeni gözdesi. 

1376470425_rom-4.2.jpg

Kostüm Rom

Custom Rom olarak da bilinen birbirinden güzel belki de orjinal ROM'lardan çok daha kaliteli Rom'ların ortaya çıktığı kostüm romlar, Root'lu cihazların getirdiği en büyük nimetlerden birisidir belki de. İstediğiniz sayıda istediğiniz kadar ROM atabileceğiniz Root'lu bir cihaz ile bilgisayara gerek kalmadan SD kart üzerinden seyahat halindeyken bile sıkıldığınız ROM'u değiştirebilirsiniz. Değişen her ROM düzenlenirken yukarıdaki işlevleri içinde barındırabilecek bir kapasiteye sahip olabilir. Usta ellerde yoğrulan ROM'lar günümüzde milyonlarca kullanıcı tarafından beğeniyle kullanılmakta. Güvenlik konusunda ne tür zaafiyetlerin ortaya çıkabileceği ise henüz kimsenin umrunda değil gib.