Titan neden soğuyor?

Satürn'ün uydusu Titan'da gözlemlenen beklenmeyen soğumanın, atmosferin yapısından kaynaklandığı tespit edildi.

Titan neden soğuyor?

Bristol Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, Güneş Sistemi'nin atmosferi bulunan tek uydusu Titan'da son zamanlarda meydana gelen ve Güneş Sistemi'ndeki hiçbir gezegende oluşmayan soğumaların nedenini araştırdı. Titan'ın kutup girdabının bir süre için aşırı derecede soğuk olduğu ortaya çıktı.

NASA'nın Satürn keşif aracı Cassini'nin Titan'da yaptığı gözlemlere göre, 2009 kışında Titan'ın kutbunda sıcak nokta ortaya çıkmaya başladı. Bu hava 2012'de soğudu ve 2015 sonlarına kadar -153 santigrat dereceye kadar düştü. Araştırmacıların başı Dr. Nick Teanby, Dünya, Venüs ve Mars'ta atmosferin soğumasının temelinin karbondioksit gibi gazların çıkardığı kızılötesi ışınlar olduğunu, uzun atmosferik ömürlü karbondioksitin atmosferin her katmanında iyice karışarak havadaki devinimlerden etkilenmediğini kaydetti.

1511364940_saturn.jpg

Dr. Teanby, Titan'daysa atmosferdeki fotokimyasal tepkimelerin soğumayı sağlayan etan, asetilen, hidrojen, siyanür ve siyano asetilen gibi gazlar ürettiği belirtildi. Bu gazlar atmosferin üst katmanında üretildiği için, sarp bir dikey meyil bulunduğunu, miktarlarının az bir hava deviniminden de etkilendiğini ifade eden Teanby, kutuplardaki kış çöküşünün güney kış kutbunda radyoaktif gazların aşırı derecede artmasına yol açtığını belirtti.

Gazların bu derece artmasının ciddi anlamda soğumaya ve aşırı soğuk havaya neden olduğunun altını çizen TeanbyBu etki Güneş Sistemimizde şu ana kadar görülmemiş bir olay ve sadece Titan'ın atmosferinin kimyasından kaynaklanıyor. ifadesini kullandı.