Turkcell'den rekor büyüme!

Turkcell, yılın ilk çeyreğine tüm zamanların rekoruyla başladı. Turkcell bu büyümeyi dijital servislerine borçlu.

Turkcell'den rekor büyüme!

Turkcell, yılın ilk çeyreğine tüm zamanların rekoruyla başladı. Turkcell grup bazında 4 milyar 53 milyon TL ile tüm zamanların en yüksek çeyreksel gelirini elde ederken, yıllık bazda yüzde 25,6 büyüme ile son 10 yılın rekorunu kırdı. 2016 yılının ilk çeyreği ile karşılaştırıldığında FAVÖK ise yüzde 39,8 oranında artışla 1 milyar 400 milyona ulaşarak yeni bir rekora imza attı. Yılın ilk çeyreğinde net kar ise 459 milyon TL oldu.

Turkcell’in ilk 3 aylık sonuçları rekorlarla birlikte geldi. Turkcell grup bazında 4 milyar 53 milyon TL ile tüm zamanların en yüksek çeyreksel gelirini elde ederken, yıllık bazda yüzde 25,6 büyüme ile son 10 yılın rekorunu kırdı. Yılın ilk çeyreğinde net kar 459 milyon TL oldu. 2016 yılının ilk çeyreği ile karşılaştırıldığında FAVÖK ise yüzde 39,8 oranında artışla 1 milyar 400 milyona ulaşarak yeni bir rekora imza attı. Turkcell Türkiye ise finansal hizmet gelirleri de dâhil edildiğinde yüzde 25,4 büyüdü.

1 Nisan itibariyle bir yılını dolduran 4.5G’ye yaptığı yatırımların meyvesini almaya başlayan Turkcell, artan müşteri talebiyle data ve dijital servis gelirini 2016 yılının ilk çeyreğine göre yüzde 94,2 oranında büyüttü. Mobil data geliri yüzde 89, sabit data geliri ise yüzde 32 oranında arttı. BiP, TV+ ve fizy gibi ana dijital servislerin indirilme sayısı Nisan ayında 53,3 milyona ulaştı. Ses, data ve dijital hizmetlerin üçünü birden kullanan müşterilerinin sayısı ikiye katlanarak yüzde 42 oldu. 2017’nin ilk çeyreğinde Turkcell Türkiye cirosunun yüzde 18’i dijital servislerden geldi.

Turkcell Grup’un hedeflerine ulaşmasında Financell katkı sağlamaya devam ederken, varlığa dayalı menkul kıymet ihracı ile Türkiye’de yine bir ilke daha imza attı. Ortalama 336 gün vadeli toplam 100 milyon liralık varlığa dayalı menkul kıymet ihraç eden Financell, bu alanda ihraç gerçekleştiren banka dışı ilk kurum oldu.

4.5G’nin ilk yılında Turkcell’in iştiraki Financell’in kredi desteğiyle akıllı telefon kullanan müşteri sayısı hızla arttı. Şebekedeki akıllı telefon penetrasyonu çeyrek bazında 4 puanlık artışla yüzde 68’e çıktı. 4.5G uyumlu akıllı telefonların sayısı ise yaklaşık 12 milyona ulaştı. Mart ayında 4.5G abonelerinin ortalama data kullanımı 5,1GB olarak gerçekleşti.

1493279616_turkcellq1yatay03.png

192 ülkede kullanılan BiP’in indirilme sayısı 13 milyonu aştı. Uygulamayı yaklaşık 1,4 milyon kullanıcı yurtdışından indirirken, Anadolu’da her 3 müşteriden biri BiP uygulamasını kullanmaya başladı. 4.5G’nin birinci yıldönümünde iki yerli baz istasyonu üzerinden İstanbul ve Erzincan arasında görüntülü görüşmeyi sağlayan BiP ile bir ilke daha imza atıldı.

Turkcell TV+ ile cepten televizyon izleme süresi kuruluşundan bu yana 7 dakikadan 40 dakikaya yükseldi. Türkiye’nin müzik platformu fizy ise Türkiye’de, müşteri bazında dünyanın önde gelen en büyük yabancı rakibinin 2 katı büyüklüğüne ulaştı. Toplam 4 milyondan fazla indirilen lifebox’ta saklanan doküman sayısı ise 700 milyonu aştı. Türkiye’yi dijital dergicilikle tanıştıran Dergilik üç ay içinde 2,2 milyondan fazla indirilerek dijital dergicilik tarihinin okunma rekorunu kırdı.

Turkcell Yönetim Kurulu, 25 Mayıs 2017 tarihindeki Olağan Genel Kurul toplantısında görüşülmek üzere, kar dağıtım politikasında belirtilen kar dağıtım oranıyla uyumlu bir şekilde, 1 milyar 791 milyon TL brüt nakit kar payı dağıtılmasını teklif etme kararı aldı. Önerilen kar payının Genel Kurul’da onaylanması durumunda 15 Haziran 2017, 15 Eylül 2017 ve 15 Aralık 2017 tarihlerinde 3 eşit taksitte ödenmesi planlanıyor. 

Finans ve teknolojinin buluştuğu Fintek alanında sunulan ürün ve hizmet yelpazesini Financell ile genişleten Turkcell, telekom hizmetleri nedeniyle müşteriyle kurduğu ilişkiyi finansal hizmetler alanına da taşıdı. Bu kapsamda Financell ile müşterilerin teknolojik ihtiyaçlarına finansman sağlarken, diğer yandan Paycell ile fark yaratan ödeme çözümlerini sunmaya devam ediyor.

Düzenleyici otoritelerden gerekli izinlerin alınmasının ardından müşterilerini yeni nesil ödeme kartı Paycell Card ile tanıştıracak olan Turkcell, 3 yılda Paycell Card’lı 10 milyon müşteriye ulaşmayı hedefliyor. 2016 yılında hizmet vermeye başlayan tüketici finansman şirketi Financell, Nisan 2017’de banka-dışı sektörde bir ilki gerçekleştirerek varlığa dayalı menkul ihracıyla grubun verimli bilanço odağına da katkıda bulunmuştu.