Türkiye'de kayıtsız drone uçurana ceza

Dünya çapında çeşitli ülkelerde kayıtsız drone uçurmak yasaklanmıştı. Şimdi bu ülkelerin orasına Türkiye'de katıldı

Türkiye'de kayıtsız drone uçurana ceza

Günümüzde dronelar, çeşitli amaçlar için kullanılmakta. Video prodüksiyondan, kargo teslimatına kadar çeşitli işler için tercih edilen dronelar için bazı ülkelerde çeşitli önlemler alındı. Kimi ülkede tamamen yasaklanan bu araçlar, kimi ülkelerde ise kayıtsız uçurulamıyor. Türkiye'de artık bu ülkelerin arasında yer alıyor.


Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün aldığı karara göre 1 Mayıs tarihinden itibaren dronelar ve İHA'lar kayıt altına alınacak. Kayıt altına alınmayan dronelar ve İHA'lar için araç sahiplerine 17 bin TL gibi yüksek bir para cezası uygulanacak. Para cezası dışında araçlarınada el konulacak olan kullanıcılar, cezayı ödemeden ve araçlarını kayıt ettirmeden geri alamayacaklar.

1462110722_drone.jpg

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM) belirlediği sınıra göre 500 gram ile 25 kilogram arasındaki bütün drone ve İnsansız Hava Araçlarının (İHA) kullanıcısı tarafından sisteme kaydettirilmesi, 25 kilogramın üstündeki İHA'lar için ise tescil işlemi yapılması gerekmekte. SHGM'nin internet sitesi üzerinden kayıt yaptıran kullanıcılara, araçları için kimlik bilgisi verilecek.