Ucuz elektrik kullanacağımız aklımıza gelmemişti!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen serbest tüketici limiti üzerinde elektrik tüketiminde bulunan herkes serbest tüketicidir.

Ucuz elektrik kullanacağımız aklımıza gelmemişti!

2016 yılı itibariyle EPDK tarafından belirlenen serbest tüketici limiti yıllık 3.600 kWh'dir. Yani aylık yaklaşık 120 TL ve üzeri tutarında elektrik faturası olan kullanıcılar, "Serbest Tüketici" olarak nitelendirilir. ‘'Serbest Tüketici" grubuna giren evler oteller, siteler, plazalar, ofisler, klinikler, sağlık tesisleri, fırınlar, pastaneler, restoranlar gibi elektrik aboneleri, kendi elektrik tedarikçilerini seçerek ucuz elektrik kullanma imkanına sahip olmaktadır. Ucuz Elektrik kavramı, serbest tüketici limitlerinin düşmesi ile birlikte hayatımıza girmiş olan bir kavramdır. Aslında ülkemizdeki elektrik piyasasında fiyatların belirlenmesinde ulusal tarifelerin belirleyici bir unsur olmasından kaynaklanmaktadır. Kısaca özetlemek gerekirse Ulusal Tarifeler EPDK tarafından serbest tüketici konumunda olmayan, ya da serbest tüketici olup da bu hakkından yararlanmayan elektrik tüketicilerine uygulanacak elektrik fiyatlarını belirler.


Ucuz elektrik adından da anlaşıldığı üzere, sanıldığından daha düşük fiyatlı anlamına gelmektedir. Ülkemizdeki elektrik tüketicilerin birçoğu cazip elektrik kullanmıyor. Bu tüketiciler serbest tüketici olarak elektrik tedarikçi şansına sahip olsa da hiçbir tarife seçimi yapmadığından olabilecek en pahalı elektriği kullanmaktadır. Eğer bir elektrik tedarikçisinin sizler için sunduğu elektrik tarifelerine henüz geçiş yapmadıysanız, ulusal tarifeler üzerinden elektrik kullanıyorsunuz demektir. Ulusal tarifeler ise elektrik piyasasındaki en pahalı tarifelerdir. Bu nedenle elektrik tüketicileri yüklü miktarda elektrik faturası ödeyebiliyor. Dolayısıyla sizin de serbest tüketici limiti üzerinde tüketimleriniz var ise hemen elektrik tedarikçinizi değiştirerek ucuz elektrik kullanmak cebinize katkı sağlayacaktır.


Siz de hemen elektrik faturalarınızda tasarruf etmeye başlayın. Aslında bu durum sadece ucuz elektrik kullanmanın ve tasarruf etmenin ötesinde, elektrik tüketicilerinin istedikleri ve kabul etmiş oldukları şartlar ile ucuz elektrik kullanabilecekleri tarifeleri seçmeleri sağlandı. Bundan böyle elektrik tüketicileri ucuz elektrik kullanabilmekte ve daha da önemlisi tercihini yapmak istedikleri tedarikçinin tarifelerinin teminat koşulları, sözleşme koşulları gibi tüm tarife detaylarını göz önünde bulundurarak tercihlerini gerçekleştirebiliyor. Tüketicinin öncelikle yapması gereken internet üzerinde online karşılaştırma sitelerinden elektrik faturası hesaplama işlemi yaparak dilediği tedarikçinin tariflerine ulaşmaktır. Ayrıca tedarikçi değiştirmekteki öncelikli olan amaçlardan birisi ucuz elektrik kullanıp tasarruf etmek olsa da, tüketiciler elektrik tedarikçisi değişikliği yaparak tasarruftan çok fazlasını elde edebiliyor.

Bütün bu işlemler yukarıda da bahsettiğimiz gibi artık çok kolay. Ucuz elektrik tariflerini kıyaslama yaptıktan sonra tedarikçinizi değiştirmek için online karşılaştırma servisi veren sitelerine başvurarak yaşadığını bölgeyi, abone grubunuzu ve elektrik faturası tutarınızı belirtmeniz yeterli olacaktır. Belirtmiş olduğunuz bu bilgiler doğrultusunda sizlere birbirinden farklı elektrik tedarikçisinin sunmuş olduğu tarifeler karşınıza listelenecek ve kolayca bu listeden sizin için en cazip tarifeyi seçebileceksiniz.

Sizlere ucuz elektrik imkanı sağlayan elektrik tedarikçileri, kendi tarifelerini belirlerken çoğunlukla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından açıklanan ulusal tarifeler esas alınmaktadır. Elektrik piyasasında en çok rastlanan tarifeler genellikle ulusal tarifeler üzerinden belirlenmiş olan iskonto oranları ile tüm elektrik tüketicilerine sunulmaktadır. Dolasıyla bu şekilde oluşan tarifeler için indirimli elektrik tarifeleri denilmektedir. Kısaca örnek verecek olursak herhangi bir elektrik tedarikçisi ulusal tarife üzerinden tarifesini %10 olarak belirlediyse, tüm sözleşme süresi boyunca piyasada lektrik fiyatları ne olursa olsun yine ulusa tarife fiyatları üzerinde %10 daha düşük bir fiyatta elektrik enerjisi temin eder. Bu fiyatlar zamlansa veya düşse de elektrik tüketicileri için aynı indirim oranı ile belirlenen fiyatlar ile enerji tüketir ve faturalarını öderler.

1476363118_ejkdfskfj-13102016154104.jpg

1476363144_ejkdfskfj-13102016154104.jpg

Kaynak: EnCazip