Uyku sorunu genler ile alakalı olabilir!

Geceleri uyuyamıyor musunuz? Bunun nedeni gün içerisindeki aktivitelerden çok genleriniz ile alakalı olabilir.

Uyku sorunu genler ile alakalı olabilir!

Geceleri makul bir saatte uykuya dalmakta sorun yaşıyorsanız, bunun sorunu genleriniz ile alakalı olabilir. Yapılan araştırmalar; spesifik bir gen mutasyonunun uykuya dalama sorununa neden olabileceğini ortaya çıkardı.

24 saatlik uyku döngüsü, bazı hormonların yükselişini ve düşüşünü kontrol eden çeşitli biyolojik süreçleri içeriyor. Ancak birçok insanın, narkolepsiden kronik uykusuzluğa kadar uzanan uyku düzenini maalesef ki bozuk. 

Uyku bozukluğunun bir kategorisi gecikmiş uyku faz bozukluğu (DSPD) olarak adlandırılıyor. DSPD'nin anlamı ise akşamın erken saatlerinde uyuyamamaktadır. 

Araştırmacılar; bir DSPD hastasının melatonin düzeylerini incelerken, her akşam yükselen melatonin düzeylerinde garip bir spesifik gecikme olduğunu belirttiler.

Rockefeller Üniversitesi'nin kıdemli yazarı Michael W. Young, "Melatonin seviyeleri çoğu insanda geceleri dokuz ya da on yaşlar arasında yükselmeye başlıyor. Bu DSPD hastasında sabahın ikisinde veya üçünde bile yükselmeyebiliyor" diyor.

O hastanın DNA'sının araştırılmasında; daha önce normal sirkadiyen döngülerin gelişmesinde etkili olan CRY1 adlı bir gen içerisinde spesifik bir mutasyon bulundu. Bu mutasyon, vücudun günlük döngüsünün uyku evresine geçeceği gerekli hormonları üretmesini engelleyen bir proteinin üretiminde normalden daha fazla aktiviteye neden oldu.

1491810183_uyku-sorunu.jpg

Bu gen varyantını taşıyanların her akşam 30 dakika ila iki buçuk saat arasında uyku başlangıcında gecikmeler yaşadıklarını tespit edildi. 6 farklı aileden 70 kişi üzerinde yapılan araştırmada; bu genetik varyantı taşıyan 38 kişinin uyku başlangıcı gecikmeli veya kırık uyku düzeni olduğu tespit edildi.

Araştırmacılar, bazı klinik çalışmalar insanların %10'una bir miktar DSPD'den mustarip olabileceğini gösterdi. Ancak araştırmacılar, bu gen varyantının uyku bozukluğun tüm vakalarını hesaba katmadığını belirtti.

Araştırma ortağı Alina Patke, "Uyku sorununa neden olan hastalığın çözümü maalesef ki kısa bir süre içerisinde çözülemeyecek. İlerleyen süreçte bu geni uyuşturmak için bir ilaç üretilebilir" diyor.