Uykusuzluğun neden olduğu hastalıklar

Eğer yeterince uyumazsanız, bu hastalıklara ve sorunlara davetiye çıkarmış olursunuz. İşte o hastalıklar!

Uykusuzluğun neden olduğu hastalıklar

Bir insan için uyku çok önemlidir. Düzensiz uyku, birçok sağlık problemini de beraberinde getirir. Bu yüzden sağlıklı ve huzurlu bir uyku insanın enerjisi için de çok önem taşıyor. Araştırmacılar insanlar üzerinde yaptığı izlenim ve gözlemeleri sonucunda, uykusuzluğun hangi hastalıklara neden olabileceğini açıkladılar.

1485072508_01.png

İşte uykusuz olmanız durumunda ortaya çıkabilecek hastalıklar:

Soğuk algınlığı

Neden sürekli hastalandığınızı merak ediyorsanız ve ofiste dolaşan her hatayı büyütüyorsanız, muhtemelen yeterince uyku uyumadığınız için oluyor. Soğuk algınlığına yakalanmış  153 kişiden oluşan bir grup arasında yapılan araştırmada, iki hafta öncesinde 7 saatten az bir süre uyuyanların, 8 saat veya daha fazla uyku çekenlere kıyasla neredeyse hastalanma ihtimalini üç kat fazla buluyordu. Ne kadar iyi uyuduğunuz da ayrı bir faktör. Zamanlarının % 92'sini yatakta uyurken geçirenlere göre, yatarken geçirdikleri vakitlerin % 98-100'ünü huzursuzca uyuklayarak geçirenlerin soğuk alması 5.5 kat daha muhtemel.

 1485072527_002.jpg


Karın problemleri

Düzensiz ve az uyku, İnflamatuar Bağırsak Hastalığı belirtileri ve kötü asit reflü yapabilir. Ek olarak, Crohn hastalığı olan insanlar, yeterince uyumadığında nüksetme olasılığı iki kat daha yüksektir.

 1485072544_003.jpg

Sinirlilik ve ruhsal değişim

Araştırmacılar, uyumadığımızda kesintilerin ve rahatsızlıkların bizi daha fazla rahatsız etme eğiliminde olduklarını keşfettiler.. İsrailli araştırmacılardan oluşan bir ekip, bir grubu izledikten sonra "Uykusuz geceleri izleyen sinirlilik ve duygusal değişkenlik şikayetlerin" yaygın olduğunu gözlemledi. Çalışma sonucunda, yıkıcı olayların olumsuz duygusal etkisi, bir şeyler yapmanın ortasında kesintiye uğramak gibi şeylerin olumsuz duygusal etkisinin uyku kaybıyla güçlendiği ortaya çıktı.

 1485072558_004.jpg

Baş ağrısı ve migren

Uykusuz ve yatağınızda dönüp durduğunuz bir gece geçtikten sonra, yalnızca iş yerinde sinirli değil, aynı zamanda başınızın şiddetli ağrıdığını hissediyorsanız, uyku probleminiz ile bağlantılı olabilir. Araştırmacılar hala tam olarak uyku yoksunluğunun neden baş ağrısına sebep olduğunu bilmiyorlar ama doktorlar yüzyıldan fazla zamandır bir bağlantı olduğunun farkında. Migrenler uykusuz geceler sonrasında tetiklenebilir ve uyku apneli hastaların % 36-58'i "alışılagelmiş sabah baş ağrısı" ile uyanır.

 1485072573_005.jpg

Öğrenme güçlüğü

Uyku yoksunluğu, yeni bilgileri hatırlama ve işleme yeteneğimize müdahale eder, bu nedenle düzinelerce bilim insanı erken çalışma ve okul başlangıç ​​saatlerini geri çekmeyi önermiştir. Aslında, ortaokul öğrencileri üzerine yapılan bir araştırma, okul saatlerini saat 7:30'dan 8:30'a bir saat geciktirmenin, standart test puanlarında matematikte en az yüzde 2 puan, okurken ise yüzde 1 oranında artırıyor" şeklinde bir sonuç çıkardı.

 1485072590_006.jpg

Zayıf görme

Bu metne gözünüzü yoğunlaştırmada sorun mu yaşıyorsunuz? Uyku yoksunluğu, tünel vizyonu ile bağlantılı çift görme ve loşluk gibi görme problemleri  ile de sonuçlanabiliyor. Ne kadar çok uyanık kalırsanızsanız, göreceğiniz görsel hatalar o kadar çoktur ve halüsinasyon olasılığı da o kadar yüksektir.

 1485072730_008.jpg

Kilo almak

Az uyuyan insanlarda,  iştah artışı ile bağlantılı olan hormon dengesizliklerinin olma, yüksek kalorili gıdalar için daha istekli olma, saygısız muamelelere karşı daha büyük bir tepki ve dürtülerini kontrol etmede  daha zayıf olma gibi özellikler daha çok görülüyor. Elbette uyanıkken daha fazla kalori yakarsınız, ancak tükettiğiniz fazla miktarı yakmak için yeterli değildir.

1485072612_009.jpg