Vodafone ile yapay zeka teknolojisi İstanbul trafiğinde

Vodafone, kendi kendini yönetebilen akıllı şebeke teknolojisini ilk kullanan operatör oldu.

Vodafone ile yapay zeka  teknolojisi İstanbul trafiğinde

Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla abonelerini dijital dünyanın olanaklarından en üst düzeyde faydalandırmayı hedefleyen Vodafone, 5G teknolojisi yolunda yapay zeka ile kendi kendini yönetebilen akıllı şebekelere yönelik çalışmalara da öncülük ediyor.

Trafikte kalan İstanbullular en iyi ses ve veri hizmetini alacak

Vodafone Türkiye, “Teknoloji Şehri İstanbul – TechCity İstanbul” projesi kapsamında Huawei ile ortak geliştirdiği kendi kendini yönetebilen akıllı şebeke teknolojisini trafikte en çok vakit geçirilen TEM ve D100 yollarında uygulayarak hizmet kalitesini artırdı. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde trafikte kalan İstanbulluların en iyi ses ve veri hizmetini almasını hedefleyen proje kapsamında, Yapay Zeka ile geliştirilmiş Smart SON teknolojisi, anayollara servis veren baz istasyonlarında aktif hale getirildi. Hem 3G hem de 4.5G ses ve veri kalitesini iyileştiren bu teknoloji sayesinde, çağrı kurulum oranları yaklaşık %7, veri iletim oranları ise yaklaşık %10 oranında artış gösterdi.

Yapay Zeka ile Kendi Kendini Yönetebilen Akıllı Şebekeler

SON (Self Organizing Network: Kendi Kendini Yönetebilen Şebeke) olarak adlandırılan bu teknoloji, şebekelerin parametrelerini gün içinde abone davranışlarına göre kendi kendilerine değiştirip arıza yönetimi yapabilmelerine imkân tanıyor. Şebekede beklenmedik bir şekilde oluşacak herhangi bir problem Yapay Zeka ile algılanarak ekipmanlar ve parametreler uygun değerlere getiriliyor.