Web tam 25 yaşında!

Bundan tam 25 sene önce World Wide Web kullanıma sunuldu.

Web tam 25 yaşında!

Bugün World Wide Web'in, yani bildiğimiz ismiyle Web'in kullanıma sunulmasının 25. yılı kutlanıyor. Bilgisayar mühendisi olan Tim Berners-Lee'nin ve takım arkadaşlarının çalışmasıyla geliştirilen ve kullanıma sunulan World Wide Web, bugün kullandığımız internetin temelini oluşturdu ve sadece 25 sene içerisinde bu kadar ilerleyebilmemizi sağladı.

İnternet ve World Wide Web kavramları tamamen farklı olsa bile birbirinden ayrılamazlar. İnternet kavramı, ilk olarak 1969 senesinde kullanılmaya başlandı ve bilginin bir yerden, başka bir yere aktarılmasını sağlayan bağlantı anlamına geliyordu. World Wide Web ise bağlantılarda bulunan bilgilerin (örneğin web sitelerinin ve dosyaların) depolanabileceği ve saklanabileceği depolama alanları anlamındaydı. Yani interneti sinapslar, World Wide Web'i de nöronlar olarak düşünebilirsiniz.

1471956650_aaeaaqaaaaaaaawwaaaajda1ota1zgrhltm5mzgtngizzc1hyzq5ltk4n2rjnzk4zdm2na.jpg

1980 senesinde Berner-Lee, CERN'de çalışan kişilerin faydalanabileceği bir ağ kurma fikriyle yazılım ve veri merkezi oluşturdu. Bu sistem sayesinde bilgilerin bulunduğu sayfalara CERN'deki çalışanlar ulaşabiliyor ve sayfadaki bilgilerden yararlanabiliyorlardı. 1989 senesinde bu fikir geliştirildi ve tüm insanlığın kullanabileceği, devasa bir ağ oluşturma amacı ortaya çıktı. Bu amaç dahilinde başlayan çalışmalar sayesinde World Wide Web, 1991 senesinin 23 Ağustos tarihinde halkın kullanımına sunuldu.