Wikipedia engelleme kararına itiraz etti!

Wikipedia, Türkiye'nin engelleme kararına itiraz etti. Peki, Wikipedia engelleme kararı hakkında ne dedi? İşte detaylar.

Wikipedia engelleme kararına itiraz etti!

Ülkemizde, Wikipedia terör örgütleri hakkında yanlış bilgiler vermekten dolayı engellenmişti. İlk başta bu engelin sadece neden Wikipedia'daki yanlış bilgileri içeren URL'lerin engellenmediği eleştirilmişti. Ancak daha sonra BTK, Wikipedia'nın https protokolünü kullandığı için komple Wikipedia.com'u engellemek zorunda olduklarını Twitter üzerinden duyurmuştu.

Bu olayın ardından 15-18 Mayıs tarihileri arasında Türkiye'de düzenlenecek olan World Cities EXPO etkinliğine Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales'in konuşmacı listesinden çıkartıldığı açıklanmıştı. Wikipedia üst üste gelen bu olaylardan sonra konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Wikimedia Vakfı tarafından sunulan resmi açıklama;

"Engelleme, BTK tarafından İngilizce ve Türkçe Vikipedilerdeki birkaç maddenin Türkiye’de URL tabanlı olarak engellenmesini talep eden 28 Nisan Cuma tarihli bir tebligattan kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Dünya genelindeki gönüllü editör topluluğunun oluşturduğu ansiklopedi maddelerinin özgürce paylaşılmasının şiddet ve nefrete dayalı bir gündemin desteklenmesi şeklinde yanlış yorumlanabilmesinden dolayı derin bir endişe duyuyoruz.

Bir yanlış anlaşılma olduğuna inanıyoruz. Vikipedi’nin amacı, ansiklopedik bilgileri dünyayla paylaşmaktır. Wikimedia Vakfı olarak biz, tartışmasız bir biçimde terörizmi lanetliyor ve reddediyoruz.

Bilginin temel bir insan hakkı olduğuna inanıyor ve Türk hükümetinden bu engellemeyi kaldırmasını talep ediyoruz."