Windows 10 dağıtımı başladı! Windows 10 kurulumu ve yenilikler

Microsoft, Windows 10 işletim sistemini dağıtmaya başladı. Windows 10'u nasıl yüklerim? Windows 10 ile gelen yenilikler ve tanıtım videoları...

Windows 10 dağıtımı başladı! Windows 10 kurulumu ve yenilikler

Microsoft’un son yıllardaki en büyük projelerinden biri olan Windows 10 işletim sisteminin beklenen dağıtım tarihi nihayet geldi çattı. Microsoft, 29 Temmuz (bugün) itibariyle yeni yazılımın dağıtım işlemini başlattı. Windows 10 işletim sistemi ülkemiz kullanıcıları tarafından saat 07.00’dan itibaren yüklenebilecek. 

Windows 7 ve Windows 8.1 işletim sistemlerine sahip kullanıcıların yükseltme yapabileceği Windows 10 için kullanıcıların rezervasyon yaptırmaları gerekiyor. Microsoft bir süredir rezervasyon için kullanıcılara iletiler göndermekte. Bilgisayarınızın sağ alt kısmında alt bölümdeki rezervasyon simgesiyle karşılaşmış olmanız gerekiyor. Eğer bu simgeyle henüz karşılaşmadıysanız yapmanız gerekenler çok basit.

Konuya ilişkin daha fazla detaya Microsoft’un buradaki resmi sayfadan ulaşabilirsiniz.

Windows 10'u rezerve edin

*Eğer henüz rezerve etmediyseniz öncelikle Windows 10' u rezerve edin. Uygulamayı bulmak için:

*Başlamak için görev çubuğunun sağ ucundaki küçük Windows  simgesine tıklayın. 

*Uygulama penceresinde "Ücretsiz yükseltmenizi rezerve edin" öğesine tıklayın.

*Bu rezervasyon için bir onay almak istiyorsanız e-posta adresinizi girin.

Rezervasyonunuzu yapmanızın ardından Windows 10 kullanıma sunulduğunda (29 Temmuz) bilgisayarına inecektir. Ancak güncelleme kademeli olarak dağıtılıyor ve sıranın size gelmesi birkaç günü bulabilir. Eğer lisanlı bir kullanıcıysanız Windows 10 yükseltme işlemini bir yıl içerisinde dilediğiniz zamanda (29 Temmuz 2016 tarihine kadar) gerçekleştirebilirsiniz. Ancak burada önemli bir ayrıntıyı hatırlatalım; Windows 10 ilk bir yıl için ücretsiz olacak. Bir yıldan sonra lisanslı bir kullanıcı olsanız bile yükseltme için ücret ödemek zorunda kalacaksınız.

Sistem Gereksinimleri

Bilgisayarınız ya da tabletinizde Windows 10'a yükseltme gerçekleştirmek istiyorsanız aşağıdakiler gereklidir:

  • En yeni işletim sistemi: En son sürüme sahip olduğunuzdan emin olun; Windows 7 SP1 ya da Windows 8.1 Update.
    • Hangi sürümü kullandığınızı bilmiyor musunuz? Öğrenmek için buraya göz atın.
  • İşlemci: 1 gigahertz (GHz) veya daha hızlı işlemci ya da SoC
  • RAM: 32-bit için 1 gigabayt (GB) veya 64-bit için 2 GB
  • Sabit disk alanı: 32-bit işletim sistemi için 16 GB 64-bit işletim sistemi için 20 GB
  • Grafik kartı: WDDM 1.0 sürücü ile DirectX 9 ya da sonrası
  • Ekran: 1024x600

Windows 7 ve Windows 8.1 kullanıcılarının geçiş yapabilcekleri Windows 10 sürümleri;

1438140487_2.jpg

Windows 10 ile gelen yenilikler

1.Cortana: Microsoft’un Windows Phone ekosisteminde kullandığı sesli asistan hizmeti Cortana, Windows 10’la birlikte artık masaüstünde kullanılabilecek. Ülkemiz kullanıcıları ilk aşamada sesli asistan hizmetinden yararlanamayacak.

2.Microsoft’un yeni Tarayıcısı Microsoft Edge: Microsoft’un Windows 10’a dahil ettiği yeni nesil tarayıcı Microsoft Edge, Internet Explorer’ın kötü hatıralarını sonlandıracaktır. Cortana entegrasyonu sağlayan tarayıcıyla web sitelerinde gezinirken not almak mümkün. Microsoft Edge’de kullanıcıların çevrimdışıyken bile yararlanabilecekleri okuma modu bulunuyor. Yeni nesil tarayıcı ayrıca güvenlik özellikleriyle dikkat çekiyor.

3. Xbox Live ve yeni Xbox oyunları Windows 10’da: Microsoft, Windows 10’la birlikte oyun tutkunlarını da memnun ediyor. XBox Live ve yeni XBox uygulamaları da Windows 10 ile uyumlu olacak. Anlayacağınız oyunseverler Windows 10 üzerinden  XBox Live ve yeni XBox oyunlarına erişebilecek. Kullanıcılar ayrıca Game DVR özelliği sayesinde oyunda diledikleri anı kaydedebilecek.

4.Microsoft Hello: Microsoft’un Windows 10 işletim sisteminde üzerinde en çok durduğu konulardan biri de güvenlik. Yazılım devi Windows 10 ile birlikte cihazların daha güvenli olacağı ve çok çeşitli güvenlik doğrulama araçlarının yer alacağını daha önce açıklamıştı. Bu noktada Windows 10’ın giriş ekranında çok çeşitli güvenli doğrulama araçlarının (parmak izi, göz irisi, yüz tanıma) yer aldığı Windows Hello’yu duyurdu.

5. Microsoft Groove: Windows 10 ile birlikte Xbox Müzik’in yerini Groove Music alacak. Groove Music Windows 10 yayınlanır yayınlanmaz yeni sisteminin bir parçası olarak hizmet vermeye başlayacak. Groove Music sade ve kullanımı kolay bir arayüzü beraberinde getiriyor. Klavye, fare ve dokunmatik ekranla kontrol edilen müzik hizmetinde 40 milyonu aşkın şarkı yer alıyor.

Groove Music’et şarkının yanı sıra film ve dizi hizmeti de bulunacak. Hizmet, Windows Phone işletim sitemiyle çalışan cihazlarla senkronize olabiliyor. Bu sayede bilgisayarda başlatılan bir içerik telefon ya da tablet üzerinden devam ettirilebilecek. Groove Music ayrıca OneDrive bulut hizmetiyle de senkronize olabilecek. Özel aboneli fiyatları aylık 9.99 dolar, yıllık ise 99 dolar açıklanan Groove Music, Windows 10 sonrası Windows Phone cihazlar, Xbox, Android ve iOS için yayınlanacak. Xbox Music aboneliği bulunanlar Groove Music sonrası da hizmetten yararlanmayı sürdürecek

6. Dilediğiniz Office uygulamasını satın alın: Office uygulamalar Windows 10 işletim sistemiyle birlikte dokunmatik kontrolleri kavuşuyor. Kullanıcılar artık fare ve klavye olmadan da Office uygulamaları üzerinde düzenlemeler yapabilecek. Üstelik Windows 10’da tüm Office paketini satın almak zorunda değilsiniz. Yani hiç kullanmayacağını Excel ya da PowerPoint uygulamaları için ekstra para ödenmeyecek. 

7. 2'si 1 arada cihazlar: ikisi bir arada cihazlar her geçen gün daha fazla benimseniyor. Süreklilik (Continuum) modu özelliği sayesinde 2’si 1 arada (hibrid) cihazlarda, klavye-fare-dokunmatik geçişler kolayca yapabilecek.7

8.Windows Store: Windows 10’un platformları birleştiren bir diğer gücü Windows Store (Windows Mağaza) olacak. Windows 10 ve Windows 10 Mobile kullanıcılarının ortak yararlanacağı uygulama mağazasında uygulama kurulumu ve kaldırma işlemi her zamankinden daha kolay olacak. Tasarımı değişen uygulama mağazasına Müzik bölümünü de ekleyen Microsoft ayrıca uygulama satın alımı esnasında çok çeşitli ödeme seçenekleri sunuyor.

9. Universal uygulamalar: Microsoft, Windows 10’la birlikte masaüstü ve mobil platformları birleştirmek istiyor. Ortak uygulama mağazası bu gelişmenin önemli ayaklarının birini oluşturuyor. Bir diğer önemli detay ise Universal uygulamalar. Windows 10’da yer alan Universal uygulamalar hem masaüstü hem de mobil platformlarda aynı deneyimi sunacak. Şimdilik Word, Excel, PowerPoint, OneNote ve Outlook, Universal uygulamaların başını çekiyor. Microsoft’un Windows 10 için yayınlayacağı güncellemelerle Universal uygulamalar zamanla artacak. 

10. OneDrive artık daha gelişmiş: Windows 10 ile birlikte değişimden nasibini alan uygulamalardan biri de OneDrive olacak. Arayüzü değişen OneDrive, Windows kullanıcılarına 15GB ücretsiz depolama sunuyor. Office 365 aboneleri ise sınırsız depolama alanından yararlanabiliyor. Windows 10 kullanıcıları artık masaüstüden hazırladıkları bir belge ya da dökümanı OneDrive’a atarak mobil cihazlar üzerinden (Android ve İos dahil) aynı işlemi sürdürebilecekler. 

11. Diğer yenilikler: Yukarıda sıraladığımız yeniliklerin yanında yenilenen başlat menüsü ve yeniden boyutlandırılabilir kutucular, seçilebilir güncellemeler, Windows Defender (Microsoft’a göre Windows 10 en güvenli Windows sürümü), Snap-Assist ve çoklu masaüstü kullanımı, HoloLens ile Holografik deneyimi, Yeni Microsoft Surface Hub ve başlat çubuğunda Universal aramalar Microsoft’un Winodws 10’a dahil ettiği diğer yenilikler oldu. 

 Alt bölümde Microsoft'un Windows 10 için yayınladığı içerik tanıtım vidolarına göz atabilirsiniz.